ßßß
2 duże liście sałaty rzymskiejok. 5 cm kawałek ogórka zielonego3 łyżki jogurtu greckiego200 ml passaty pomidorowejpól łyżeczki chilli w proszku2 ząbki czosnkupół łyżeczki ziaren kminkuszczypta oreganoszczypta cukru muscovadoopcjonalnie: łyżeczka koperkusól, pieprzdo podania: ćwiartki limonkiFilety z ryby opłukać, pozbawić ości, podzielić na 8 równych części i umieścić w płaskim rondlu. Zalać wodą tak żeby przykryła rybę, dodać posiekany czosnek, kminek, oregano i szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze ok. 10-15 minut. Osączyć z wody i trzymać w cieple. W międzyczasie przygotować sosy i sałatę. Ostry sos pomidorowy: do garnuszka wlać passatę, dodać chilli, sól, pieprz i cukier (można dodatkowo dodać kilka kropel sosu tabasco), doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut żeby zgęstniał. Sos jogurtowy: ogórka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połączyć z jogurtem, doprawić sola i pieprzem, można dodać koperek. Sałatą posiekać na cienkie paski. Tortille podgrzać zgodnie z przepisem na opakowaniu (użyłam patelni grillowej). Gorące składać na pół tak żeby utworzyły się "łódeczki", które należy posmarować gorącym sosem pomidorowym, ułożyć ciepłą rybę, następnie posypać sałatą i polać sosami. Podawać z ćwiartkami limonki.