Wykonanie
Dziś prosty przepis na
kurczaka we włoskim stylu. To nieskomplikowane i mało pracochłonne danie, które zawsze się uda. Można dowolnie zmienić użyte warzywa, ważne jest tylko żeby w składzie były
ziemniaki i
oliwki.

Składniki na porcję dla 2 osób:2 uda z
kurczaka (lub 4 podudzia)1
czerwona papryka12 małych lub 3-4 średnie
ziemniaki150 g ulubionych
oliwekduży ząbek
czosnku (
serio był duży, jak 3 "normalne")2 łyżki igiełek
rozmarynułyżka
octu balsamicznegołyżka
oliwy (tyle wystarczy, tłuszcz wytopi się z
kurczaka)łyżeczka
cukru trzcinowegosól,
pieprzKurczaka opłukać i oczyścić możliwie dokładnie z tłuszczu.
Czosnek pokroić na
płatki a
rozmaryn posiekać. W brytfance wymieszać
czosnek,
rozmaryn,
ocet,
cukier,
oliwę, doprawić
sola i
pieprzem.
Kurczaka zanurzyć w marynacie z obu strom i odstawić na ok. godzinę (nie jest to konieczne, ale będzie smaczniejszy). Przygotować pozostałe warzywa:
ziemniaki dokładnie wyszorować i pokroić na polówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości, a
paprykę w dość spore kawałki. Warzywa i
oliwki dodać do
kurczaka, wymieszać żeby też pokryły się marynatą. Piec w temperaturze 180-190 stopni, często polewając
kurczaka wytapiającym się tłuszczem aż dostanie chrupiącej brązowej skórki warzywa będą miękkie (czyli ok. 40-50 minut).