ßßß
Składniki na porcję dla 2 osób:2 uda z kurczaka (lub 4 podudzia)1 czerwona papryka12 małych lub 3-4 średnie ziemniaki150 g ulubionych oliwekduży ząbek czosnku (serio był duży, jak 3 "normalne")2 łyżki igiełek rozmarynułyżka octu balsamicznegołyżka oliwy (tyle wystarczy, tłuszcz wytopi się z kurczaka)łyżeczka cukru trzcinowegosól, pieprzKurczaka opłukać i oczyścić możliwie dokładnie z tłuszczu. Czosnek pokroić na płatki a rozmaryn posiekać. W brytfance wymieszać czosnek, rozmaryn, ocet, cukier, oliwę, doprawić sola i pieprzem. Kurczaka zanurzyć w marynacie z obu strom i odstawić na ok. godzinę (nie jest to konieczne, ale będzie smaczniejszy). Przygotować pozostałe warzywa: ziemniaki dokładnie wyszorować i pokroić na polówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości, a paprykę w dość spore kawałki. Warzywa i oliwki dodać do kurczaka, wymieszać żeby też pokryły się marynatą. Piec w temperaturze 180-190 stopni, często polewając kurczaka wytapiającym się tłuszczem aż dostanie chrupiącej brązowej skórki warzywa będą miękkie (czyli ok. 40-50 minut).