ßßß
Cookit - przepis na Chińska zupa long z kurczakiem, wieprzowiną i krewetkami
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Chińska zupa long z kurczakiem, wieprzowiną i krewetkami
Składniki
Piersi z kurczaka
Bulionu z kurczaka
Sos sojowy
Imbir
Makaron
Krewetki
Papryka czerwona
Pieczarki
Fasola mung - kiełki
Wieprzowina
Wykonanie
W Chinach zupa nie jest podawana jak w Polsce na początku posiłku. Może być podawana
między
innymi daniami. Często podgrzewaną wazę stawia się wśród przystawek, zwanych dim
sum
, czyli różnorodnych lekkich przekąsek spożywanych, zwłaszcza w południowych Chinach, tradycyjnie do
herbaty
.Składniki na 5 porcji zupy:
pierś z kurczaka
(pojedyncza)litr
bulionu z kurczaka
łyżka
sosu sojowego
łyżeczka startego świeżego
imbiru
70 g ugotowanego
makaronu
wonton100 g
krewetek
koktajlowych (wczesniej obgotowanych)200 g
wieprzowiny
smażonej w chińskiej marynacie hoisin, pociętej w cienkie plasterkipół
czerwonej papryki
5 dużych
pieczarek
kiełki fasoli mung -
do przybraniaUgotować
pierś z kurczaka
. Pozostawić do ostygnięcia w wywarze.
Paprykę
pokroić w cienkie paseczki. Pokroić
kurczaka
w cienkie plastry a
wodę
wylać. Zagotować
bulion
. Dodać
sos sojowy
,
imbir
i
makaron
. Dodać
mięso
,
paprykę
i
pieczarki
i
krewetki
. Gotować bez przykrycia aż zupa będzie gorąca. Przybrać
kiełkami
oraz opcjonalnie
cebulą
dymką
.
Źródło:
http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2014/02/chinska-zupa-long-z-kurczakiem.html
Przepisy powiązane
Tajska zupa
Tajska zupa
Tajska zupa
Tajska zupa
Tajska zupa
Składniki powiązane (0)