Wykonanie
Dalej wpisy w klimatach karaibskich. Wybrałam przepis na kotlety wieprzowe w
ziołowej marynacie. Użyłam
mięsa z
szynki, które nie jest tak popularne jak
schab, ale moim zdaniem najlepsze do takiego smażenia. Sama salsa znakomicie komponuje się z przyprawianymi na ostro
mięsami i
rybami. Odświeża kubeczki smakowe i pięknie wygląda. A w dodatku jest taka prosta do przygotowania :)Składniki na 2 porcje:2 kotlety z
szynki wieprzowej po 12-15 dkg każdypół łyżki
rozmarynułyżeczka
tymiankułyżka
natki pietruszkiząbek
czosnku1/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
czarnego pieprzułyżka
oliwySalsa:pół dojrzałej papaimała
czerwona paprykamała
zielona paprykasok z połowy
limonkipół łyżeczki
chilli w płatkach
sól,
pieprzZmieszać
zioła i
czosnek z
oliwą. Kotlety natrzeć po jednej stronie połową mieszanki i smazyć na tej stronie na grillu lub patelni grillowej 8 minut, następnie posmarować drugą stronę pozostałą mieszanką i smazyć kolejne 8 minut.W międzyczasie przygotować salsę:
paprykę i
papaję umyć, wypestkować, obrać (tylko
papaję:) i pokroić w drobna kosteczkę, doprawić
sokiem,
chilli,
solą i
pieprzem, dokładnie wymieszać.Kiedy
mięso się usmaży, odstawić je na 3 minuty żeby odpoczęło, podawać z salsą.