Wykonanie
Dziś prosta zupa ze
szparagów w amerykańskim stylu. Chowder nie na
mięsie, więc idealnie nadaje się dla wegetarian.Składniki:
szalotka, posiekanatrzy
łodygi selerałyżka
masładwa ząbki
czosnku przecisnięteczubata łyżka
mąkiduży
ziemniak, pokrojony na drobną kostkę2 szklanki
mlekapół łyżeczki
tymiankupół łyżeczki
majerankupęczek
zielonych szparagów (ok. pół kilo), ugotowanychlitr
wywaru ze
szparagów (po ugotowanych szparagach, w tej samej wodzie, doprawionej
solą i
cukrem pogotować jeszcze 30 minut obierki i twarde części
szparagów)
sól i
pieprzDo przybrania:czubki
szparagów,
migdały w płatkach, cienkie plasterki
cheddara lub
smażonego boczkuW garnku o grubym dnie przesmażyć na
maśle szalotkę z
selerem. Dodać
czosnek i smażyć jeszcze minutę. Dodać
mąkę i smażyć aż wszystko nabierze złotego koloru. Dodać
ziemniaki,
mleko,
wywar i
zioła. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Zblendować. Dodać
szparagi,
sól i
pieprz, podgrzać. Podawać z czubkami
szparagów,
migdałami w płatkach lub z cienkimi plasterkami
sera lub
boczku.