ßßß Cookit - przepis na Türlü - turecki warzywny gulasz wegański

Türlü - turecki warzywny gulasz wegański

nazwa

Wykonanie

Dziś potrawa, która wg naszej dobrej znajomej króluje w tureckich stołówkach. Idealne szybkie danie na upały. Klasycznie używa się w nim więcej tłuszczu, nasza wersja jest chyba jednak znacznie zdrowsza :)
Składniki:
puszka ciecierzycy
duży bakłażan, pokrojony w 2cm kostkę
3 szalotki
6 średnich z iemniaków
duża czerwona papryka zielona cukinia
żółta cukinia
200 g pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki mielonego kminku
łyżeczka suszonych płatków chili
łyżka cukru
2 szklanki passaty
sól, pieprz
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Do naczynia zapiekania wlać oliwę, czosnek, kolendrę, kminek, płatki chili i cukier i dobrze wymieszać. Dodać bakłażana, szalotki pokrojone w ósemki, ziemniaki pokrojone w ćwiartki i paprykę pokrojoną w szerokie paski do naczynia i dokładnie wymieszać. Zapiekać przez 35 minut, następnie dodać cukinię pokrojoną w półtalarki i pomidorki koktajlowe i piec przez kolejne 25 minut, aż warzywa są miękkie. Rozrzucić ciecierzycę i polać passatą, doprawić solą i pieprzem i zapiekać jeszcze przez 5-10 minut .
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2014/06/turlu-turecki-warzywny-gulasz-weganski.html