Wykonanie
Dziś potrawa, która wg naszej dobrej znajomej króluje w tureckich stołówkach. Idealne szybkie danie na upały. Klasycznie używa się w nim więcej tłuszczu, nasza wersja jest chyba jednak znacznie zdrowsza :)Składniki:puszka
ciecierzycyduży
bakłażan, pokrojony w 2cm kostkę3
szalotki6 średnich z
iemniakówduża
czerwona papryka zielona
cukiniażółta
cukinia200 g
pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek2 posiekane ząbki
czosnku2 łyżeczki mielonej
kolendry2 łyżeczki mielonego
kminkułyżeczka suszonych
płatków chiliłyżka
cukru2 szklanki passaty
sól,
pieprzRozgrzać piekarnik do 180 stopni. Do naczynia zapiekania wlać
oliwę,
czosnek,
kolendrę,
kminek,
płatki chili i
cukier i dobrze wymieszać. Dodać
bakłażana,
szalotki pokrojone w ósemki,
ziemniaki pokrojone w ćwiartki i
paprykę pokrojoną w szerokie paski do naczynia i dokładnie wymieszać. Zapiekać przez 35 minut, następnie dodać
cukinię pokrojoną w półtalarki i
pomidorki koktajlowe i piec przez kolejne 25 minut, aż warzywa są miękkie. Rozrzucić
ciecierzycę i polać passatą, doprawić
solą i
pieprzem i zapiekać jeszcze przez 5-10 minut .