Wykonanie

te babeczki to nic innego, jak najlepszy mięciutki piernik mojej mamy. przecudownie pachną
przyprawami korzennymi, które w święta grają pierwsze skrzypce :)zdjęcie robione w nieprzyjaznych warunkach atmosferycznych, co zresztą możecie zobaczyć na zdjęciu... :)Składniki na ok. 18 babeczek:125g
margaryny1 szklanka
cukru1 szklanka
mleka3 łyżki
kakao2 szklanki
mąki1
jajko1 płaska łyżka
sody3 łyżki
powidła śliwkowego lub
jabłkowego1 łyżeczka
przyprawy do piernika1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiru1/2 łyżeczki
kardamonu1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowejMargarynę,
cukier,
mleko i
kakao zagotować razem, dokładnie mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Kiedy masa będzie już chłodna, dodać pozostałe składniki (
mąkę,
jajko,
sodę, powidło i
przyprawy). Zamieszać mikserem do dokładnego połączenia składników.Napełniać papilotki do ok. 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut w 175°C, do suchego patyczka.Babeczki można przyozdobić
czekoladą, czy też lukrem.Smacznego :)PS długo mnie tu nie było, ale brak czasu
daje się we znaki...