Wykonanie
1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×Przypomniało mi się o pewnym przepisie sprzed lat, pamiętam to ciasto z dzieciństwa. Wielu z was zapewne też ale byliśmy za młodzi żeby przejmować się przepisem. Oto mój tutaj dla was : ) mam go już dość długo, a wpadłam na niego przypadkiem wczorajSkładniki na dużą blachę:200 g
margaryny100 ml
mleka4 szklanki
mąki pszennej ( u mnie 2 tortowej 550 i 2 pełnoziarnistej 1850)3 łyżeczki
cynamonu ( z czubkiem)1 łyżeczka gałki muszakatałowej1/2 łyżeczki
imbiru2 łyżeczki
przyprawy do piernika2 łyżeczki
sody4
jajka1,5 szklanki
cukru ( można dać 2 jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta )1 kg
jabłek ( maksymalnie 1,3 kg)Rozpisałam bardziej czytelnie listę składników;)
Margarynę roztapiamy z
mlekiem.
Żółtka oddzielamy od
białek i ubijamy z
cukrem do białości, będą bardzo puszyste.
Cukier możemy wsypać jedną porcją. Ubijamy do rozpuszczenia
cukru, jeśli nam się śpieszy użyjmy
cukru pudru.Sypkie składniki mieszamy osobno w misce.Do ubitych
żółtek wsypujemy po trochu wymieszane sypkie składniki i miksując wlewamy porcjami
margarynę z
mlekiem. Na zmianę. Cały czas miksując.
Jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarki(ze skórką lub bez jak kto woli).
Białka ubijamy z odrobiną
soli (1/6 łyżeczki) i gdy będą sztywne mieszamy z masą, przy dodawaniu
białek nie miksujemy już całości.Na koniec dodajemy starte
jabłka mieszamy i wlewamy do dużej blachy z
masłem i
bułką tartą. Pieczemy ok 45 minut w temp 180 stopni góra dół, bez wiatraka, po tym czasie ciasto powinno postać w piecu ok 10-15 minut,
potem uchylamy piec i studzimy.Piernik można podać z
polewą czekoladową, obsypany
orzechami.

pyszne ciasto, ładnie rośnie a
jabłka nadają mu przyjemny posmak

Smacznego!

Powiązane notki:Żytni Placek
jabłkowy z kruszonką owsianą