ßßß Cookit - przepis na Piernik jabłkowy, jak za dawnych lat

Piernik jabłkowy, jak za dawnych lat

nazwa

Wykonanie

1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×
Przypomniało mi się o pewnym przepisie sprzed lat, pamiętam to ciasto z dzieciństwa. Wielu z was zapewne też ale byliśmy za młodzi żeby przejmować się przepisem. Oto mój tutaj dla was : ) mam go już dość długo, a wpadłam na niego przypadkiem wczoraj
Składniki na dużą blachę:
200 g margaryny
100 ml mleka
4 szklanki mąki pszennej ( u mnie 2 tortowej 550 i 2 pełnoziarnistej 1850)
3 łyżeczki cynamonu ( z czubkiem)
1 łyżeczka gałki muszakatałowej
1/2 łyżeczki imbiru
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody
4 jajka
1,5 szklanki cukru ( można dać 2 jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta )
1 kg jabłek ( maksymalnie 1,3 kg)
Rozpisałam bardziej czytelnie listę składników;)
Margarynę roztapiamy z mlekiem.
Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy z cukrem do białości, będą bardzo puszyste. Cukier możemy wsypać jedną porcją. Ubijamy do rozpuszczenia cukru, jeśli nam się śpieszy użyjmy cukru pudru.
Sypkie składniki mieszamy osobno w misce.
Do ubitych żółtek wsypujemy po trochu wymieszane sypkie składniki i miksując wlewamy porcjami margarynę z mlekiem. Na zmianę. Cały czas miksując.
Jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarki(ze skórką lub bez jak kto woli).
Białka ubijamy z odrobiną soli (1/6 łyżeczki) i gdy będą sztywne mieszamy z masą, przy dodawaniu białek nie miksujemy już całości.
Na koniec dodajemy starte jabłka mieszamy i wlewamy do dużej blachy z masłem i bułką tartą. Pieczemy ok 45 minut w temp 180 stopni góra dół, bez wiatraka, po tym czasie ciasto powinno postać w piecu ok 10-15 minut, potem uchylamy piec i studzimy.
Piernik można podać z polewą czekoladową, obsypany orzechami.
pyszne ciasto, ładnie rośnie a jabłka nadają mu przyjemny posmak
Smacznego!
Powiązane notki:
Żytni Placek jabłkowy z kruszonką owsianą
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/09/24/piernik-jablkowy-jak-za-dawnych-lat