Ciasto to wypatrzyłam na blogu "Peggi w kuchni" . Muszę przyznać, że bardzo spodobała mi się jego nazwa. Ciasto robi się błyskawicznie i błyskawicznie znika. W oryginale są duszone jabłka, ja zamiast nich dodałam konfiturę z róży. Smakowało wybornie! Polecam Wam gorąco tą błyskawicę :).SKŁADNIKI1 szklanka cukru brązowego;1 jajko;1 szklanka mleka;16,5 dag margaryny;3 szklanki mąki pszennej;1 łyżeczka cynamonu;2 łyżeczki przyprawy do piernika;2 łyżeczki sody;szczypta soli;pół słoiczka konfitury z róży (lub 17 dag prażonych jabłek).WYKONANIECukier miksujemy z jajkiem, dodajemy miękką margarynę. Wszystko razem ucieramy. Dodajemy mleko, konfiturę lub jabłka i stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z sodą, solą, cynamonem i przyprawą do piernika. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto pieczemy w foremce o wymiarach 24x24 przez 50 minut, w temperaturze 170 stopni. Ostudzone polewamy czekoladą.