ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki z ostrym dipem chili

Szaszłyki z ostrym dipem chili

nazwa

Wykonanie

Sezon na szaszłyki grillowane już właściwie się skończył ale szaszłyk nie jest potrawą, która musi być tylko i wyłącznie z grilla. Tym, którzy chcą powspominać smaki lata proponuję szaszłyki pieczone w piekarniku. A tym, którzy zdecydowanie wolą te przygotowywane na świeżym powietrzu, polecam zachować przepis na przyszłe lato. Warto!
Składniki:
3 piersi z kurczaka
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka słodkiej papryki suszonej
1/2 łyżeczki mieszanki przypraw curry
szczypta brązowego cukru
szczypta suszonego czosnku
szczypta tymianku
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
4 papryki kolorowe
3 cebule czerwone
3 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego typu grecki
3 łyżki słodkiego sosu chili
suszona papryczka chili
wykałaczki bambusowe
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w regularne kawałki. Sok z cytryny, paprykę, curry, cukier, czosnek, tymianek, oliwę i sól wymieszać dokładnie i zalać mięso z kurczaka. Odstawić na pół godziny.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Paprykę pokroić w możliwie równej wielkości kwadraty, cebulę pokroić na ćwiartki a każdą z nich poprzecznie na pół.
Na bambusowe wykałaczki nabijać na przemian paprykę, kurczaka i cebulę, kończąc cebulą lub papryką.
Rozłożyć szaszłyki na folii aluminiowej i delikatnie je okryć, aby mięso i warzywa uparowały się. Wstawić do piekarnika na 20 minut. Następnie zdjąć folię i zwiększyć moc piekarnika do 220 - 230 C i piec do zarumieniania się szaszłyków.
Majonez wymieszać z jogurtem i dodać słodki sos chili. Posypać pokruszoną papryczką chili.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2013/10/szaszyki-z-ostrym-dipem-chili.html