Wykonanie
Sezon na szaszłyki grillowane już właściwie się skończył ale szaszłyk nie jest potrawą, która musi być tylko i wyłącznie z grilla. Tym, którzy chcą powspominać smaki lata proponuję szaszłyki pieczone w piekarniku. A tym, którzy zdecydowanie wolą te przygotowywane na świeżym powietrzu, polecam zachować przepis na przyszłe lato. Warto!

Składniki:3
piersi z kurczaka3 łyżki
soku z cytryny1 łyżeczka
słodkiej papryki suszonej1/2 łyżeczki
mieszanki przypraw curryszczypta
brązowego cukruszczypta suszonego
czosnkuszczypta
tymianku1 łyżka
oliwy z oliweksól4
papryki kolorowe3
cebule czerwone3 łyżki
majonezu4 łyżki
jogurtu naturalnego typu grecki3 łyżki słodkiego sosu
chilisuszona
papryczka chiliwykałaczki
bambusowePrzygotowanie:
Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w regularne kawałki.
Sok z cytryny,
paprykę,
curry,
cukier,
czosnek,
tymianek,
oliwę i
sól wymieszać dokładnie i zalać
mięso z kurczaka. Odstawić na pół godziny.Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Paprykę pokroić w możliwie równej wielkości kwadraty,
cebulę pokroić na ćwiartki a każdą z nich poprzecznie na pół.Na
bambusowe wykałaczki nabijać na przemian
paprykę,
kurczaka i
cebulę, kończąc
cebulą lub
papryką.Rozłożyć szaszłyki na folii aluminiowej i delikatnie je okryć, aby
mięso i warzywa uparowały się. Wstawić do piekarnika na 20 minut. Następnie zdjąć folię i zwiększyć moc piekarnika do 220 - 230 C i piec do zarumieniania się szaszłyków.
Majonez wymieszać z
jogurtem i dodać słodki sos
chili. Posypać pokruszoną
papryczką chili.Smacznego :)