Wykonanie
Jako, że w tygodniu szkoda nam czasu na robienie obiadów po pracy, co jakiś czas robimy zupy. Jest to o tyle wygodne, że taką zupę można zrobić wieczorem, gdy dzieci już śpią, a po powrocie z pracy podgrzać ją w 5 minut.

Składniki:- 1,5 l
wywaru z
mięsa i warzyw,- 1
kapusta włoska,- 2 duże
jabłka,- 25 dag cienkich
parówek,- 1 puszka
groszku konserwowego,- 4 dag tartego
chrzanu,- 1/2 szklanki słodkiej
śmietany,- 1 czubata łyżeczka
mąki,-
sól,
pieprz,
cukier do smaku,- pół łyżeczki
soku z cytryny,-
natka pietruszki.Sposób wykonania:
Kapustę szatkujemy wyrzucając
kłąb i zdrewniałe części liści. Wrzucamy ją do garnka i zalewamy
wywarem. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w drobną kostkę
jabłka,
groszek oraz pokrojone w talarki
parówki. Zupę przyprawiamy
solą,
pieprzem,
cukrem (ok. 1 łyżeczki),
sokiem z cytryny i
chrzanem. Osobno mieszamy
mąkę z
śmietanie, aż do rozpuszczenia grudek i pomału wlewamy do zupy. Na talerzu zupę ozdabiamy
pietruszką.