ßßß
Składniki:- 1,5 l wywaru z mięsa i warzyw,- 1 kapusta włoska,- 2 duże jabłka,- 25 dag cienkich parówek,- 1 puszka groszku konserwowego,- 4 dag tartego chrzanu,- 1/2 szklanki słodkiej śmietany,- 1 czubata łyżeczka mąki,- sól, pieprz, cukier do smaku,- pół łyżeczki soku z cytryny,- natka pietruszki.Sposób wykonania:Kapustę szatkujemy wyrzucając kłąb i zdrewniałe części liści. Wrzucamy ją do garnka i zalewamy wywarem. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłka, groszek oraz pokrojone w talarki parówki. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem (ok. 1 łyżeczki), sokiem z cytryny i chrzanem. Osobno mieszamy mąkę z śmietanie, aż do rozpuszczenia grudek i pomału wlewamy do zupy. Na talerzu zupę ozdabiamy pietruszką.