Wykonanie
Kiedy wspominam święta wielkanocne i tradycyjne potrawy z nimi związane od razu moje myśli wędrują ku
szynce gotowanej i
sosie chrzanowym, który to zjadam w hurtowych ilościach. Sos ten wprost uwielbiam, nie ma sobie równych. Oczywiście najlepszy robi moja mama, dlatego też ja robię go według jej przepisu.Zapisuję go czym prędzej, by za kolejne dwa lata, kiedy święta będziemy spędzać oddzielnie nie dzwonić po instrukcje :DD Dzięki mamo!! :)


Składniki:1,5 l
wywaru, w którym gotowała się
szynka2 słoiczki
chrzanu4 łyżki
mąkimała
śmietana2
jajkasól,
pieprz,
cukierWywar podgrzać, gdy będzie się gotować zmniejszyć ogień.
Mąkę zalać ok 1/2 szklanki zimnej
wody, rozmieszać i przez sitko dodawać do
wywaru ciągle mieszając, uważając, by nie powstały grudki. Konsystencja musi być dość gęsta, w razie potrzeby dać więcej
mąki.
Jaja rozmącić i zmieszać ze
śmietaną. Dodać do
wywaru wciąż energicznie mieszając. Dodać
chrzan. Najlepiej przy nakładaniu drugiego słoiczka smakować czy nie jest za ostry, mi w tym roku wyszło 1,5 słoiczka. Doprawić do smaku, jeśli jest za ostry smak można złagodzić
cukrem. Przelać do miseczek i przechowywać w lodówce. Podawać na zimno.
