Wykonanie
To danie chyba zawsze będzie mi się kojarzyło z naszymi górami. Niejednokrotnie, jadąc w polskie góry, zahaczam o góralską restaurację i obserwuję podjadaczy tego dania. Ja jem rzadziej, ale tylko i wyłącznie przez ilość podawaną mi na talerzu, której nie jestem w stanie przejeść. Ale smak tej potrawy jest rewelacyjny, choćby ze względu na obecność uwielbianych przeze mnie placków ziemniaczanych.Przepis znalazłam tutaj .

Składniki (na gulasz do placków):- 2
piersi z kurczaka,- 1
czerwona papryka,- 1
zielona papryka,- 10 sztuk
pieczarek,- 1 duża
cebula,- 1 łyżka
koncentratu pomidorowego,- 1 łyżeczka
słodkiej papryki,- 1 łyżeczka
ostrej papryki,- 1 łyżeczka
majeranku,- 0,5 l
bulionu wołowego,- 2 łyżki
mąki,-
sól i
pieprz do smaku,-
olej do smażenia.Sposób wykonania:W pierwszej kolejności przygotowujemy gulasz do placków. W tym celu umytego
kurczaka kroimy na większe kawałki. W misce,
słodką paprykę i
sól, mieszamy wraz z
mąką i obtaczamy w tym
kurczaka. Wrzucamy go na rozgrzany
olej i smażymy z każdej strony do zarumieniania.W osobnym garnku szklimy pokrojoną w kostkę
cebulę ze
słodką papryką i
koncentratem pomidorowym. Dodajemy pokrojone
papryki oraz
pieczarki. Po 5 minutach całość zalewamy 1/3
bulionu i dusimy pod przykryciem. Po około 10 minutach dodajemy usmażonego
kurczaka, wlewamy pozostałą część
bulionu i całość gotujemy około 10-15 minut. Doprawiamy
majerankiem,
ostrą papryką i ewentualnie
solą i
pieprzem. Gulasz można zaciągnąć
mąką rozpuszczoną w odrobinie
wody.Gdy gulasz jest prawie gotowy, możemy wziąć się za robienie placków ziemniaczanych. Do przepisu odsyłam tutaj . Placki robimy duże, na całą patelnię. Gdy są gotowe, na połowę placka kładziemy parę łyżek gulaszu i przykrywamy go drugą połówką placka.Smacznego!


Przepis bierze udział w konkursie "Kuchnia 24/7" (tutaj - obiad)