Wykonanie
Czy przy okazji kulinarnej fotorelacji (Nowy Jork kulinarnie-klik) zwróciliście uwagę na przedstawiona tam sałatkę? Ja od czasu powrotu nie mogłam o niej zapomnieć. Ostry
kurczak i mocno wyczuwalne
orzeszki ziemne to zdecydowanie moje klimaty. Na stronie internetowej sprawdziłam skład sałatki i podjęłam się próby odtworzenia jej smaku w domu. Z dumą stwierdzam, że próba się udała, a dressing nawet bardziej smakuje mi wg. mojego przepisu :)When you was reading my fotorelation from New York, did you notice a salad I had featured there? Since my come back I couldn't forget about it. Spicy chicken and peanuts are definitely the taste I adore. I checked the ingredients of this salad on their website and tried to
make it at
home. Successivly- I have to admit that dressing tastes even better in my version ;)Peanut asian salad( 3 porcje)/ (3 servings)-mix
sałat( u mnie lodowa i liście
szpinaku)/ salad mix( fresh arugula/spinach/lettuce)-200 g
kurczaka / boneless chicken brest-2 duże
marchewki starte na tarce o grubych oczkach/ 2 big grated carrots-2
pomidory pokrojone w kostkę/ 2 diced tomatoes-30 g
makaronu ryżowego/ 1oz rice noodles*-oliwa/
olive oil-sos sojowy/ soy sauce-
chilli- garść orzeszków ziemnych/ 3 Tbls peanutsNa dressing: / for dressing-2 łyżki
masła orzechowego/ 2 Tbls peanut butter-łyżka miodu/ 1 Tbls honey-płaska łyżka
cukru muscovado/ 1 Tbls dark sugar-5 łyżek sosu sojowego/ 5 Tbls soy sauce-łyżka
octu ryżowego( można pominąć)/ 1 Tbls rice vinegar-7 łyżek wody/ 7 Tbls water-łyżeczka
oleju orzechowego/sezamowego; tsp walnuts/sesam oil-
chilli i pieprz/
chilli and pepper
Kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować w
sosie sojowym i
chilli, odstawić na co najmniej godzinę, po czym podsmażyć na teflonowej patelni.*
Makaron ryżowy podgotować, odsączyć i gorący zalać
sosem sojowym. Wymieszać aby sos się wchłonął i podsmażyć na łyżeczce
oliwy( smażony w głębokim tłuszczu wyjdzie bardziej chrupiący, ale tak przyrządzony też jest smaczny).Składniki dressingu wymieszać i gotować na małym ogniu do czasu wymieszania się składników. Odstawić do wystygnięcia.W dużej misce wymieszać
sałaty,
kurczaka,
marchew,
pomidory i połowę dressingu. Przełożyć na talerze, posypać orzeszkami i polać pozostałym sosemDice chicken, souse with soy sauce and pepper, leave for at least one hour, later fry.*Cook rice noodles, dry and sprinle with soy sauce. Combine until noodles absorb the sauce. Fry with tsp of
olive oil( stir-fried tastes better- but you know- much
more fat...)Combine ingredients of dressing and heat up until mealted. Leave to get cold.In big bowl combine salad mix, chicken, tomatoes and half of dressing. Put onto plates, sprinkle with diced peanut and
pour over with the rest of dressing.*Jeśli chodzi o smażony
makaron ryżowy, można użyć gotowych "chrupek z
makaronu ryżowego"(jeśli dostępne) lub po prostu użyć grzanek skropionych
sosem sojowym.If it comes about fried rice noodes, you can use ready fried wontons, or just croutions seasoned with soy sauce