Wykonanie
Ostatnio były tak gorące dni ( przynajmniej w moim odczuciu ) że wszystkie moje obiady były na zimno . Nie tylko obiady, śniadania i kolacje również . Ponieważ wyczerpały mi się znane przepisy .Musiałam poszukać czegoś nowego ,ale równocześnie znanego . W takiej sytuacji zawsze sięgam do zapisków mojej mamy . Zawsze coś tam znajdę. Wybrałam chłodnik ,niby nic takiego a jednak spełnił moje oczekiwania ,Po pierwsze przyjemnie nas ochłodził, po drugie jest dość syty .

Składnki2 pęczki
botwinki2
buraki2
jabłka1 pęczek
szczypiorku,1 peczek
koperkujajko (jedno na osobe)
filet drobiowysół,
pieprz do smakupo 250 ml.
kefiru ,
jogurtu naturalnego,
śmietany (ja użyłam 9% w orginale była wiejska)1/2 litra rosołu lub
bulionu1 łyżeczka
cukruWykonanieKrok1 . Botwinę ,
buraki umyć.
Szczypior i
koperek wypłukać.
Jajka ugotować na twardo. Filet pokroić w paski , opruszyć
solą i
pieprzem , usmażyć na zloty kolor z każdej strony . Odstawić do ostygnięcia.Krok2 .
Botwinkę pokroić drobno, obrane
buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach . Zalać rosołem , dodać 1 łyżeczkę
soli i ugotować .Krok3 . Gdy
buraki będą prawie miękkie ,dodać do gotowania z tarte
jabłka . Zagotować i odstawić .Zmiksować całość na gładką masę .Wystudzić .Krok4 . Do zimnych
buraczków dodać :
kefir,
śmietanę,
jogurt ,
cukier,
pieprz .Dokładnie wymieszaćKrok 5 .
Szczypiorek i
koperek posiekać . Dodać do zupy, Można jeszcze doprawić w zależności od upodobania.Podać z
jajkiem , i kawałkami zimnego
mięsa. Zamiast smażonego
filetu drobiowego można wykorzystać dowolne
mięso pieczone lub duszone które zostało z poprzedniego dnia