ßßß Cookit - przepis na Genialna w smaku i trudna w fotografowaniu zapiekanka z ziemniakami

Genialna w smaku i trudna w fotografowaniu zapiekanka z ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Składniki :
kilka ziemniaków
mięso mielone wieprzowe ( u mnie 0,5 kg)
papryka zielona
cebula
pieczarki ( u mnie 6 bardzo dużych)
kulka mozzarelli ( nie w zalewie)
1 łyżeczka vegety
1 łyżeczka papryki ostrej wędzonej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka czubricy zielonej
1 łyżeczka pomidorów z oregano i chili ( firmy Skworcu)
1 łyżeczka przyprawy do Bruschetty ( firmy Prymat)
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
olej, oliwa
Przygotowanie :
Mięso mieszam z papryką ostrą, czosnkiem, czubricą, pomidorami oraz przyprawą do Bruschetty.
Paprykę i cebulę kroję w drobną kostkę, pieczarki w większą kostkę.
Na rozgrzany olej wkładam mięso i chwilę podsmażam. Dodaję warzywa i koncentrat . Dobrze mieszam i nadal smażę aż odparuje woda. ( choć nie za długo ) Odstawiam by przestygło.
Ziemniaki szoruję i kroję w dosyć cienkie plastry.
Naczynie do zapiekania smaruje oliwą, układam na dnie i na bokach plastry ziemniaków, obsypuję łyżeczką vegety.
Na ziemniaki układam część mięsa , następnie ponownie plasterki ziemniaków i mięso.
Przykrywam pokrywką i wstawiam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 40 minut.
Po 40 minutach obsypuję startą mozzarellą i bez przykrywki wstawiam do piekarnika aż ser się rozpuści.
Zapiekanka jest pyszna lecz trudna w nałożeniu na talerze .
EFEKT KOŃCOWY
Źródło:http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/08/genialna-w-smaku-i-trudna-w.html