ßßß Cookit - przepis na Uczta .. lekko, świeżo z aromatem kolendry

Uczta .. lekko, świeżo z aromatem kolendry

nazwa

Wykonanie

czyli : szaszłyki z kurczaka z sosem kolendrowym i dodatkami
Składniki :
pierś kurczaka
małe op. jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki chili
2 płaskie łyżeczki czerwonej pasty curry
1 czubata łyżeczka przyprawy curry
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżka oliwy
limonka
Składniki sosu :
opakowanie jogurtu greckiego
1 łyżka soku z cytryny
1 posiekana papryczka chili
kilka ( około 10-20) listków kolendry
5 rozgniecionych ziaren kolendry
+ pomidorki koktajlowe, pity, namoczone patyczki do szaszłyków
Przygotowanie :
Kurczaka kroję w grubą kostkę.
Mieszam : jogurt, chili, pastę curry, przyprawę curry, czosnek i oliwę.
Kurczaka wkładam do marynaty i chowam do lodówki na około 3 godziny.
Jogurt grecki, sok z cytryny, papryczkę chili i kolendrę miksuję za pomocą blendera, chowam do lodówki na około 3 godziny.
Kurczaka nadziewam na namoczone patyczki i układam na grillu elektrycznym, u mnie kurczak grillował się około 20 minut.
Limonkę kroję na cząstki, pomidorki na pół i przyprawiam tylko solą i pieprzem.
Pod koniec grillowania kurczaka, układam na grillu pity.
Podaję : szaszłyki, które już na talerzu skrapiam sokiem z limonki, pomidorki koktajlowe, pity oraz zimny sos kolendrowy - i gotowe :)
Przepis powstał na bazie przepisu z Gazety Wyborczej z przed kilku lat.
Źródło:http://myszkagotuje.blogspot.com/2014/04/uczta-lekko-swiezo-z-aromatem-kolendry.html