Wykonanie

czyli : szaszłyki z
kurczaka z sosem
kolendrowym i dodatkami

Składniki :
pierś kurczakamałe op.
jogurtu naturalnego1/2 łyżeczki
chili2 płaskie łyżeczki czerwonej pasty
curry1 czubata łyżeczka
przyprawy curry3 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę1 łyżka
oliwylimonkaSkładniki sosu :opakowanie
jogurtu greckiego1 łyżka
soku z cytryny1 posiekana
papryczka chilikilka ( około 10-20) listków
kolendry5 rozgniecionych ziaren
kolendry+
pomidorki koktajlowe,
pity, namoczone patyczki do szaszłykówPrzygotowanie :
Kurczaka kroję w grubą kostkę.Mieszam :
jogurt,
chili, pastę
curry,
przyprawę curry,
czosnek i
oliwę.
Kurczaka wkładam do marynaty i chowam do lodówki na około 3 godziny.
Jogurt grecki,
sok z cytryny,
papryczkę chili i
kolendrę miksuję za pomocą blendera, chowam do lodówki na około 3 godziny.
Kurczaka nadziewam na namoczone patyczki i układam na grillu elektrycznym, u mnie
kurczak grillował się około 20 minut.
Limonkę kroję na cząstki,
pomidorki na pół i przyprawiam tylko
solą i
pieprzem.Pod koniec grillowania
kurczaka, układam na grillu
pity.Podaję : szaszłyki, które już na talerzu skrapiam
sokiem z limonki,
pomidorki koktajlowe,
pity oraz zimny sos
kolendrowy - i gotowe :)Przepis powstał na bazie przepisu z Gazety Wyborczej z przed kilku lat.