ßßß
czyli : szaszłyki z kurczaka z sosem kolendrowym i dodatkami
Składniki :pierś kurczakamałe op. jogurtu naturalnego1/2 łyżeczki chili2 płaskie łyżeczki czerwonej pasty curry1 czubata łyżeczka przyprawy curry3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę1 łyżka oliwylimonkaSkładniki sosu :opakowanie jogurtu greckiego1 łyżka soku z cytryny1 posiekana papryczka chilikilka ( około 10-20) listków kolendry5 rozgniecionych ziaren kolendry+ pomidorki koktajlowe, pity, namoczone patyczki do szaszłykówPrzygotowanie :Kurczaka kroję w grubą kostkę.Mieszam : jogurt, chili, pastę curry, przyprawę curry, czosnek i oliwę.Kurczaka wkładam do marynaty i chowam do lodówki na około 3 godziny.Jogurt grecki, sok z cytryny, papryczkę chili i kolendrę miksuję za pomocą blendera, chowam do lodówki na około 3 godziny.Kurczaka nadziewam na namoczone patyczki i układam na grillu elektrycznym, u mnie kurczak grillował się około 20 minut.Limonkę kroję na cząstki, pomidorki na pół i przyprawiam tylko solą i pieprzem.Pod koniec grillowania kurczaka, układam na grillu pity.Podaję : szaszłyki, które już na talerzu skrapiam sokiem z limonki, pomidorki koktajlowe, pity oraz zimny sos kolendrowy - i gotowe :)Przepis powstał na bazie przepisu z Gazety Wyborczej z przed kilku lat.