Wykonanie
Kurczaka myję, osuszam, oczyszczam i kroję każdą połówkę na 3 kawałki.Marynuję w ziołach do drobiu około 1 łyżki,
oregano 2-3 łyżki,
chili w płatkach, dolewam około łyżki
oliwy i skrapiam
oliwą z
chili i
czosnkiem. Wstawiam do lodówki na 30 minut. ( jeśli nie mamy tych 30 minut to wystarczy na tyle schować do lodówki co piekarnik się nagrzewa)W tym czasie włączam piekarnik na 250 stopni opcja grill, i robię
sałatkę.
Sałatka to
pomidorki na pół,
papryka w kostkę,
oliwki na kawałki,
bazylia,
oregano, troszkę
soli i
pieprzu i na to ścieram na tarce
ser, delikatnie mieszam.
Kurczaka wkładam do piekarnika na blaszce, po 5 minutach przekładam na drugą stronę a po kolejnych pięciu włączam opcję grill z opiekaczem. Mój
kurczak piekł się około 15-18 minut.