Wykonanie
Dziś zapraszam na
kurczaka zapiekanego pod
makaronem świderki Mamma Mia !Już kiedyś przedstawiałam podobny przepis, ten różni się
przyprawami i techniką przygotowania
mięsa , cały czas poszukuję najlepszej wersji smakowej tego dania.

Składniki :
pierś kurczakamakaron świderki Mamma Miakostka
sera gouda lub morskiego2
cebule1 łyżeczka
papryki ostrej wędzonej1 łyżeczka
tymianku1 łyżeczka
czosnku granulowanego1 łyżeczka
majeranku1 czubata łyżeczka
vegetyPrzygotowanie :
Kurczaka przecinam na cienkie kotlety i rozbijam.Z jednej strony nacieram
czosnkiem granulowanym i
majerankiem, z drugiej
tymiankiem i
papryką . Wkładam na rozgrzany
olej, obsmażam.Zmniejszam ogień, posypuję
vegetą, dodaję
cebulę pokrojoną w plastry i porozrywaną :) i zalewam
wodą. Pod przykryciem duszę.
Makaron gotuję.
Ser ścieram na tarce o grubych oczkach.Naczynie żaroodporne smaruję
oliwą. Układam na dnie usmażone kotlety, następnie
makaron,
cebulę i wlewam kilka łyżek
wody z patelni , mieszam
makaron.Wstawiam pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.Wyjmuję posypuję
serem i wstawiam ponownie , aż
ser się rozpuści.I gotowe :)
