Wykonanie
Dzisiejszy obiad jest mało fotogeniczny z racji formy ale w smaku jest w pyszny. Może nie jest to wykwintne danie ale mi i mojemu mężowi smakuje więc uważam że warto się nim z
wami podzielić...
Składniki:
pierś kurczakapół kostki
sera gouda1
cebula10
pieczarekmakaron świderki
vegeta,
papryka ostra,
tymianek,
czosnek granulowany2 ząbki
czosnkuPrzygotowanie :
Makaron gotujemy aldente.
Kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy, przekrawamy i rozbijamy na kotlety.Z jednej strony posypujemy
vegetą, z drugiej
czosnkiem granulowanym,
papryką oraz
tymiankiem.Na patelni rozgrzewamy
oliwę i kładzie
kurczaka, stroną z
vegetą do dołu. Smażymy.
Cebulę kroimy w kostkę,
pieczarki także w kostkę.
Cebulę wrzucamy na patelnię do
kurczaka i zmniejszamy ognień, po około 2 minutach dokładamy
pieczarki. Posypujemy
tymiankiem.Przykrywamy pokrywką i na małym ogniu dusimy około 5-8 minut.Naczynie żaroodporne smarujemy
oliwą.Na dnie układamy
kurczaka, następnie partię
makaronu, nakładamy całość
cebuli,
pieczarek i powstałego sosu , rozprowadzamy, znów partia
makaronu ( już do końca) i mieszamy tak by i ten
makaron "przeszedł" smakiem
pieczarek i
cebuli.Na to
ser, nakrywamy pokrywką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 10 minut.Smacznego :)