ßßß

Składniki :2 piersi kaczeprzyprawa 5 smakówprzyprawa do dań chińskichchilitymianek suszonysólpieprzsos sojowy ciemnyoliwamrożona mieszanka warzyw chińskichsezam1 łyżka płynnego miodu1 świeża papryczka chilikilkanaście listków świeżej bazylii i kolendrysok z połowy cytrynyugotowany ryżtermometr kuchennyPrzygotowanie :Po dokładnym umyciu i wyskubaniu pozostałości piór, nacinam skórę w kratkę.Kaczkę nacieram przyprawą 5 smaków, chili oraz tymiankiem.Do naczynia dodaję sos sojowy ( około 5 łyżek), oliwę ( około 7-8 łyżek) i przyprawę do dań chińskich ( około 1/2-1 łyżeczka).Kaczkę wkładam do marynaty i chowam do lodówki na ok 60 minut.Przygotowuje sos : mieszam miód, posiekaną drobno papryczkę chili, posiekaną kolendrę i bazylię, sok z cytryny oraz 1 łyżkę oliwy, przyprawiam solą i pieprzem ( soli radzę dodać bardzo mało gdyż sama kaczka będzie stosunkowo słona).Piekarnik rozgrzewam do 220 stopni.Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy.Kaczkę wyjmuję z marynaty, odsączam na ręczniku papierowym i przyprawiam z każdej strony pieprzem i odrobiną soli.Układam skórką do dołu na rozgrzanej patelni i od razu zmniejszam gaz - na najmniejszy.Podsmażam 3 minuty, obracam na drugą stronę i podsmażam kolejne 3.Przekładam do naczynia żaroodpornego , skórką do góry i wkładam do piekarnika.Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy i wsypuje mrożone warzywa, podsmażam, dodaję około 1 czubatą łyżeczkę sosu sojowego. Pod koniec smażenia dosypuję sezam.Dla nas odpowiedni stopień wypieczenia to 63-64 stopnie, kaczka nie jest różowa ale jest niesamowicie miękka, by osiągnąć taką temperaturę piekę ją około 15-20 minut ( w zależności od grubości piersi).Wyjmuję kaczkę i odkładam na 5 minut.Pierś kaczą kroję w plastry.Na warzywach z sezamem układam plastry kaczki, polewam sosem, podaje z ryżem.