Wykonanie


Składniki :2 piersi kacze
przyprawa 5 smakówprzyprawa do dań chińskich
chilitymianek suszony
sólpieprzsos sojowy ciemny
oliwamrożona
mieszanka warzyw chińskich
sezam1 łyżka płynnego
miodu1 świeża
papryczka chilikilkanaście listków świeżej
bazylii i
kolendrysok z połowy
cytrynyugotowany
ryżtermometr kuchennyPrzygotowanie :Po dokładnym umyciu i wyskubaniu pozostałości
piór, nacinam skórę w kratkę.
Kaczkę nacieram
przyprawą 5 smaków,
chili oraz
tymiankiem.Do naczynia dodaję
sos sojowy ( około 5 łyżek),
oliwę ( około 7-8 łyżek) i
przyprawę do dań chińskich ( około 1/2-1 łyżeczka).
Kaczkę wkładam do marynaty i chowam do lodówki na ok 60 minut.Przygotowuje sos : mieszam
miód, posiekaną drobno
papryczkę chili, posiekaną
kolendrę i
bazylię,
sok z cytryny oraz 1 łyżkę
oliwy, przyprawiam
solą i
pieprzem (
soli radzę dodać bardzo mało gdyż sama
kaczka będzie stosunkowo słona).Piekarnik rozgrzewam do 220 stopni.Na patelni rozgrzewam łyżkę
oliwy.
Kaczkę wyjmuję z marynaty, odsączam na ręczniku papierowym i przyprawiam z każdej strony
pieprzem i odrobiną
soli.Układam skórką do dołu na rozgrzanej patelni i od razu zmniejszam gaz - na najmniejszy.Podsmażam 3 minuty, obracam na drugą stronę i podsmażam kolejne 3.Przekładam do naczynia żaroodpornego , skórką do góry i wkładam do piekarnika.Na patelni rozgrzewam łyżkę
oliwy i wsypuje
mrożone warzywa, podsmażam, dodaję około 1 czubatą łyżeczkę
sosu sojowego. Pod koniec smażenia dosypuję
sezam.Dla nas odpowiedni stopień wypieczenia to 63-64 stopnie,
kaczka nie jest różowa ale jest niesamowicie miękka, by osiągnąć taką temperaturę piekę ją około 15-20 minut ( w zależności od grubości piersi).Wyjmuję
kaczkę i odkładam na 5 minut.Pierś kaczą kroję w plastry.Na warzywach z
sezamem układam plastry
kaczki, polewam sosem, podaje z
ryżem.