Wykonanie
Danie wynalezione w książce "Gotowanie dla dwojga" . Przyznaję, że zachęciło mnie m.in. zdjęcie. Jak się
potem okazało - na zdjęciu są ewidentnie
surowe warzywa, usmażone
mięso i wszystko pięknie tylko zalane
wodą. W rzeczywistości całość wygląda zupełnie inaczej ;) Podaję oryginalny przepis, ale ja robiłam o wiele mniej, bo tylko dla siebie. Danie jest czasochłonne, ale nie-pracochłonne, a do tego bardzo proste. Pewnie
będę do niego wracać z drobnymi modyfikacjami.

składniki:- 300g chudej
wołowiny- 1 łyżka
oleju roślinnego- 150g
porów (umytych, pokrojonych w plasterki)- 1 ząbek
czosnku (rozgnieciony)-
sól- świeżo zmielony
czarny pieprz- 400ml
bulionu wołowego lub warzywnego- 300g
fasolki- 1 łyżka suszonych mieszanych
ziół (sypałam co mi wpadło w ręce ;)- 250g
pomidorów (pokrojonych, bez skórki)- 55g
makaronu (ugotowanego)- 1 łyżka
pietruszki (świeżej, posiekanej) - u mnie obyło się bez niej
Wołowinę pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać
oliwę, wrzucić
wołowinę i smażyć na dużym ogniu, aż będzie całkowicie brązowa. Dodać
pory,
czosnek,
bulion oraz
sól i
pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 35 minut, od czasu do czasu mieszając.
Fasolkę obraż, przekroić i na pół i dodać na patelnię wraz z suszonymi
ziołami. Dusić przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać
pomidory i dusić przez kolejne 5 minut. Wrzucić ugotowany
makaron i ewentualną
pietruszkę. Doprowadzić do wrzenia, co jakiś czas mieszać. Doprawić do smaku i przed podaniem można przybrać świeżymi
ziołami.