Wykonanie
Mama poradziła mi żebym nie kombinowała za bardzo i robiła sobie jakieś lekkie zupki. Nigdy za zupami nie przepadałam, powoli trochę się do nich przekonuję, ale nadal rzadko robię i jakby ktoś mi kazał bez przepisu od podstaw (bez kostki :P) jakąś zrobić, to miałabym problem. Przepis znalazłam na stronie iście dietetycznej, ale tu akurat nie chodziło tyle o schudnięcie, kiedy przeglądałam przepisy, co o lekkostrawność (przynajmniej w moim osobistym odczuciu, bo tak na
serio się na tym nie znam) i łatwość przygotowania. Poza tym zupy są rozgrzewające, a to jest w tej chwili jak najbardziej wskazane. Ta zupa mnie zaskoczyła, takie niby nic - ledwie kilka składników, max pół godziny i mam naprawdę smaczny obiad (na jakieś 3 dni ;)

składniki:- 1
marchewka- 1
pietruszka-
pierś z kurczaka (250g)- 125g
jogurtu naturalnego- 100g
makaronu (najlepiej
razowego)-
kostka rosołowa drobiowa- 1 łyżka
soku z cytryny- szczypta
ziół prowansalskich-
sól,
pieprzMakaron ugotować al dente i odcedzić.
Mięso pokroić w paski, a
marchewkę i
pietruszkę w kostkę. Zagotowac 1 l
wody, włożyc
mięso i warzywa. Gotować 15 min na małym ogniu, dodac
kostkę rosołową i gotować jeszcze chwilę.
Jogurt rozprowadzić kilkoma łyżkami zupy, wlać do garnka z zupą, zagotować. Przyprawic
sokiem z cytryny,
ziołami prowansalskimi,
solą i
pieprzem.
Makaron rozłożyć do talerzy, wlać zupę, ewentualnie posypac posiekana
natką.