ßßß Cookit - przepis na DUKANOWY TORT URODZINOWY

DUKANOWY TORT URODZINOWY

nazwa

Wykonanie

Jako, że przedwczoraj urodziny miał blog, a dzisiaj ja :) upiekłam tort. Żeby się nie wściec, był dietetyczny. Nie dziwiło mnie, że nie wszystkim smakuje, w końcu otręby, twaróg i słodzik to nie jest to, z czym kojarzy się tort ;) choć wyglądał "jak prawdziwy" :P
Zabawy z nim było dużo, ale uważam, że warto. Ja osobiście jestem zachwycona faktem, że pierwszy raz miałam tort z prawdziwego zdarzenia i to zrobiony własnoręcznie :) mało tego - nietuczący :D Do tego waga dzisiaj po wczorajszej wyżerce pokazała 1kg mniej! czego chcieć więcej :D a pomysł zaczerpnęłam od DukanForever
(Dukan, faza II P)
Budyniowy krem czekoladowy (podwójna porcja):
- 2 łyżeczki żelatyny
- 0,5l chudego mleka
- 4 żółtka
- 2 łyżki słodziku do pieczenia
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- kilka kropel aromatu śmietankowego
- 2 kopiaste łyżki kakao
Biszkopt (3 sztuki):
- 9 jajek
- 9 łyżek otrębów
- 3 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
- 900g odtłuszczonego serka homogenizowanego
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
- 15g proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 6 łyżek słodzika do pieczenia
- odrobina kakao
"Bita śmietana":
- 1kg chudego śmietankowego twarogu np. President
- 3 łyżeczki żelatyny
- słodzik do smaku
- aromat śmietankowy
2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie. Zagotować mleko. W misce wymieszać 4 żółtka, 2 łyżki słodziku, 2 łyżki skrobi, kakao i aromat. Zdjąć mleko z ognia, wmieszać żelatynę. Delikatnie mieszając, wlać mleko do masy z żółtek. Przelać całość do rondelka, postawić na ogniu i mieszać aż do zagotowania. Ostudzić i wstawić na 2h do lodówki.
Co do biszkoptu są 2 opcje : albo upiec jeden duży i przekroić albo upiec 3 oddzielnie (Jak ja zrobiłam. Łącznie długo to trwa, ale nie musiałam pilnować długości pieczenia, bo było w sam raz. Jeden biszkopt wyjmowałam, drugi od razu wkładałam do piekarnika).
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka połączyć z otrębami, mlekiem, serkiem homo, skrobią kuku, proszkiem do pieczenia, aromatem i słodzikiem. Białka ubić na sztywną pianę. Resztę składników wymieszać, po czym delikatnie wmieszać w nie białka.
3 oddzielne biszkopty piec po 30 minut w 160°C. Jeden duży biszkopt zdecydowanie dłużej, do zrumienienia. Trzeba też kontrolować drewnianym patyczkiem (długą wykałaczką) czy nie jest mokry w środku). Ostudzić.
Twaróg jeżeli ma grudki, zmielić. Rozpuścić 3 łyżeczki żelatyny w niewielkiej ilości gorącej wody. Poczekać aż trochę ostygnie. Do twarogu dodać słodzik i aromat. Dokładnie zmiksować żeby stał się kremowy i puszysty. Nadal miksując, dodawać powoli rozpuszczoną żelatynę.
Jeden biszkopt posmarować połową wystudzonego kremu, przykryć drugim biszkoptem, posmarować resztą kremu, przykryć ostatnim biszkoptem. Całość wysmarować ze wszystkich stron grubą warstwą "bitej śmietany". Schłodzić w lodówce, wyjąć tuż przed podaniem.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2010/07/Dukanowy-tort-urodzinowy.html