Wykonanie
Jako, że przedwczoraj urodziny miał blog, a dzisiaj ja :) upiekłam tort. Żeby się nie wściec, był dietetyczny. Nie dziwiło mnie, że nie wszystkim smakuje, w końcu
otręby,
twaróg i słodzik to nie jest to, z czym kojarzy się tort ;) choć wyglądał "jak prawdziwy" :PZabawy z nim było dużo, ale uważam, że warto. Ja osobiście jestem zachwycona faktem, że pierwszy raz miałam tort z prawdziwego zdarzenia i to zrobiony własnoręcznie :) mało tego - nietuczący :D Do tego waga dzisiaj po wczorajszej wyżerce pokazała 1kg mniej! czego chcieć więcej :D a pomysł zaczerpnęłam od DukanForever
(Dukan, faza II P)Budyniowy
krem czekoladowy (podwójna porcja):- 2 łyżeczki
żelatyny- 0,5l chudego
mleka- 4
żółtka- 2 łyżki słodziku do pieczenia- 2 łyżki
skrobi kukurydzianej- kilka kropel
aromatu śmietankowego- 2 kopiaste łyżki
kakaoBiszkopt (3 sztuki):- 9
jajek- 9 łyżek
otrębów- 3 łyżki
odtłuszczonego mleka w proszku- 900g odtłuszczonego
serka homogenizowanego- 3 łyżki
skrobi kukurydzianej- 15g
proszku do pieczenia- kilka kropli
aromatu waniliowego- 6 łyżek słodzika do pieczenia- odrobina
kakao"
Bita śmietana":- 1kg chudego
śmietankowego twarogu np. President- 3 łyżeczki
żelatyny- słodzik do smaku-
aromat śmietankowy2 łyżeczki
żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie. Zagotować
mleko. W misce wymieszać 4
żółtka, 2 łyżki słodziku, 2 łyżki
skrobi,
kakao i aromat. Zdjąć
mleko z ognia, wmieszać
żelatynę. Delikatnie mieszając, wlać
mleko do masy z
żółtek. Przelać całość do rondelka, postawić na ogniu i mieszać aż do zagotowania. Ostudzić i wstawić na 2h do lodówki.Co do
biszkoptu są 2 opcje : albo upiec jeden duży i przekroić albo upiec 3 oddzielnie (Jak ja zrobiłam. Łącznie długo to trwa, ale nie musiałam pilnować długości pieczenia, bo było w sam raz. Jeden
biszkopt wyjmowałam, drugi od razu wkładałam do piekarnika).
Białka oddzielić od
żółtek.
Żółtka połączyć z
otrębami,
mlekiem,
serkiem homo,
skrobią kuku,
proszkiem do pieczenia, aromatem i słodzikiem.
Białka ubić na sztywną pianę. Resztę składników wymieszać, po czym delikatnie wmieszać w nie
białka.3 oddzielne
biszkopty piec po 30 minut w 160°C. Jeden duży
biszkopt zdecydowanie dłużej, do zrumienienia. Trzeba też kontrolować drewnianym patyczkiem (długą wykałaczką) czy nie jest mokry w środku). Ostudzić.
Twaróg jeżeli ma grudki, zmielić. Rozpuścić 3 łyżeczki
żelatyny w niewielkiej ilości gorącej
wody. Poczekać aż trochę ostygnie. Do
twarogu dodać słodzik i aromat. Dokładnie zmiksować żeby stał się kremowy i puszysty. Nadal miksując, dodawać powoli rozpuszczoną
żelatynę.Jeden
biszkopt posmarować połową wystudzonego kremu, przykryć drugim
biszkoptem, posmarować resztą kremu, przykryć ostatnim
biszkoptem. Całość wysmarować ze wszystkich stron grubą warstwą "
bitej śmietany". Schłodzić w lodówce, wyjąć tuż przed podaniem.