Deserowo. Sztandarowo. Pysznie. Poprostu Italia w kuchni.Wersja lekko zabajerowana, bo bez użycia mascarpone. Ale klimat zachowało. I tajemniczy posmak alkoholowy (a żaden procentowy napój w przepisie uwzględniony nie jest ;] )Składniki (na 8 kawałków):Biszkopt:3 jaja1 białko3 łyżki mąki pszennej10 pokruszonych tabletek słodzika1 łyżeczka proszku do pieczeniaaromat waniliowyOddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj ze słodzikiem na puszystą masę, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat waniliowy. Białka ubij na sztywną masę. Łyżką delikatnie połącz ubite białka z masą żółtkową. Masę przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (około 20x35 cm) i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.Krem:serek homogenizowany Danio 500gjogurt naturalny 200g1 żółtko20 pokruszonych tabletek słodzika2 żółtka2 łyżki mleka3 łyżki żelatynypół szklanki mocnej kawy(z 2 łyżeczek)aromat tiramisu lub migdałowy2 łyżeczki kakao o obniżonej zawartości tłuszczuŻółtko utrzyj ze słodzikiem, dodaj serek homogenizowany i jogurt naturalny. W gorącym mleku rozpuść żelatynę i wlej do masy serowej. Wszystko wymieszaj.Ostudzony biszkopt przekrój na połowę i nasącz zimną esencją kawową wymieszaną z 5 kroplami aromatu. Ciasto układa się w naczyniu z wysokimi brzegami ( u mnie plastikowy pojemnik 16x20 cm ). Najpierw na spód połóż 1 część biszkoptu, zalej połową masy serowej, połóż drugi blat, zalej pozostałą masą serową. Wierz posyp kakao za pomocą sitka. Gotowy deser wstaw do lodówki na całą noc.Wartość Kaloryczna 170 kcal ( 1 kawałek )Białko 12,5 gWęglowodany 15 , 7 gTłuszcz 6 , 5 g