ßßß Cookit - przepis na Tiramisu

Tiramisu

nazwa

Wykonanie

Deserowo. Sztandarowo. Pysznie. Poprostu Italia w kuchni.
Wersja lekko zabajerowana, bo bez użycia mascarpone. Ale klimat zachowało. I tajemniczy posmak alkoholowy (a żaden procentowy napój w przepisie uwzględniony nie jest ;] )
Składniki (na 8 kawałków):
Biszkopt:
3 jaja
1 białko
3 łyżki mąki pszennej
10 pokruszonych tabletek słodzika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat waniliowy
Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj ze słodzikiem na puszystą masę, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat waniliowy. Białka ubij na sztywną masę. Łyżką delikatnie połącz ubite białka z masą żółtkową. Masę przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (około 20x35 cm) i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.
Krem:
serek homogenizowany Danio 500g
jogurt naturalny 200g
1 żółtko
20 pokruszonych tabletek słodzika
2 żółtka
2 łyżki mleka
3 łyżki żelatyny
pół szklanki mocnej kawy(z 2 łyżeczek)
aromat tiramisu lub migdałowy
2 łyżeczki kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
Żółtko utrzyj ze słodzikiem, dodaj serek homogenizowany i jogurt naturalny. W gorącym mleku rozpuść żelatynę i wlej do masy serowej. Wszystko wymieszaj.
Ostudzony biszkopt przekrój na połowę i nasącz zimną esencją kawową wymieszaną z 5 kroplami aromatu. Ciasto układa się w naczyniu z wysokimi brzegami ( u mnie plastikowy pojemnik 16x20 cm ). Najpierw na spód połóż 1 część biszkoptu, zalej połową masy serowej, połóż drugi blat, zalej pozostałą masą serową. Wierz posyp kakao za pomocą sitka. Gotowy deser wstaw do lodówki na całą noc.
Wartość Kaloryczna 170 kcal ( 1 kawałek )
Białko 12,5 g
Węglowodany 15 , 7 g
Tłuszcz 6 , 5 g
Źródło:http://tysiackalorii.blogspot.com/2011/11/tiramisu.html