ßßß Cookit - przepis na Krem :

Krem :

nazwa

Wykonanie

Podchodziłam do tego wypieku nieufnie – okazało się, że bezpodstawnie – efekt przerósł moje oczekiwania.
Przepis pochodzi z książki doktora Dukana – zacytowałam oryginalną nazwę z przepisu – niestety nie zastosowałam likieru Grand Marnier – zamiast tego zapach pomarańczowy dopuszczany w przepisie.
*przepis przeniesiony ze starego bloga
Składniki :
3 jajka
3 łyżki stołowe otrąb owsianych (zmieliłam je na drobniejsze)
1 łyżka stołowa chudego mleka w proszku (dałam zwykłe odtłuszczone mleko)
2 beztłuszczowe serki petit-suisse (dałam 280 g sera twarogowego 0%)
1 łyżka stołowa skrobi kukurydzianej
5 g proszku do pieczenia
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2 łyzki stołowe słodziku w proszku (dałam słodzik w płynie)
opcjonalnie kakao odtłuszczone
Krem :
2 listki żelatyny (dałam dwie łyżeczki normalnej żelatyny)
0,25 l chudego mleka
2 żółtka
1 łyżka stołowa słodziku w proszku
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego z nutką likieru Grand Marnier (dałam zwykły)
Wykonanie :
Mleko zagotować. W misce wymieszać żółtka, słodzik, skrobię i aromat.
Mleko zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać. Delikatnie wlewać mleko do masy z żółtek, mieszając drewnianą łyżką (łyżkę sobie darowałam, zmiksowałam wszystko blenderem na gładką masę i mieszałam na ogniu normalną łyżką) aż zgęstnieje. Ostudzić, a następnie wstawić do lodówki na 2 godziny (u mnie wystarczyło około 30 minut)
Biszkopt
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka połączyć z otrębami, mlekiem, serkiem, skrobią kukurydzianą, proszkiem do pieczenia, aromatem i słodzikiem. Wszystko dokładnie ywmieszać. Dodac białka ubite na pianę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować na nim masę. wstawić do piekarnika i piec do zarumienienia. U mnie bylo to około 30 minut w opcji grzanie góra i dół.
Wyjąć na wilgotną ściereczkę, oderwać delikatnie papier i natychmiast zwinąć w rulon. Ostudzić a następnie rozwinąć. Posmarować kremem i ponownie delikatnie zawinąć.
Pociąc na porcje, posypać kakao lub słodzikiem.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=1172