Wykonanie
Podchodziłam do tego wypieku nieufnie – okazało się, że bezpodstawnie – efekt przerósł moje oczekiwania.Przepis pochodzi z książki doktora Dukana – zacytowałam oryginalną nazwę z przepisu – niestety nie zastosowałam
likieru Grand Marnier – zamiast tego
zapach pomarańczowy dopuszczany w przepisie.*przepis przeniesiony ze starego bloga
Składniki :3
jajka3 łyżki stołowe
otrąb owsianych (zmieliłam je na drobniejsze)1 łyżka stołowa chudego
mleka w proszku (dałam zwykłe
odtłuszczone mleko)2 beztłuszczowe
serki petit-suisse (dałam 280 g
sera twarogowego 0%)1 łyżka stołowa
skrobi kukurydzianej5 g
proszku do pieczenia1 łyżeczka
aromatu waniliowego2 łyzki stołowe słodziku w proszku (dałam słodzik w płynie)opcjonalnie
kakao odtłuszczoneKrem :2 listki
żelatyny (dałam dwie łyżeczki normalnej
żelatyny)0,25 l chudego
mleka2
żółtka1 łyżka stołowa słodziku w proszku1 łyżka
skrobi kukurydzianej1 łyżeczka
aromatu pomarańczowego z nutką
likieru Grand Marnier (dałam zwykły)Wykonanie :
Mleko zagotować. W misce wymieszać
żółtka, słodzik,
skrobię i aromat.
Mleko zdjąć z ognia i dodać
żelatynę. Dokładnie wymieszać. Delikatnie wlewać
mleko do masy z
żółtek, mieszając drewnianą łyżką (łyżkę sobie darowałam, zmiksowałam wszystko blenderem na gładką masę i mieszałam na ogniu normalną łyżką) aż zgęstnieje. Ostudzić, a następnie wstawić do lodówki na 2 godziny (u mnie wystarczyło około 30 minut)
BiszkoptRozgrzać piekarnik do 160 stopni C.
Białka oddzielić od
żółtek.
Żółtka połączyć z
otrębami,
mlekiem,
serkiem,
skrobią kukurydzianą,
proszkiem do pieczenia, aromatem i słodzikiem. Wszystko dokładnie ywmieszać. Dodac
białka ubite na pianę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować na nim masę. wstawić do piekarnika i piec do zarumienienia. U mnie bylo to około 30 minut w opcji grzanie góra i dół.Wyjąć na wilgotną ściereczkę, oderwać delikatnie papier i natychmiast zwinąć w rulon. Ostudzić a następnie rozwinąć. Posmarować kremem i ponownie delikatnie zawinąć.Pociąc na porcje, posypać
kakao lub słodzikiem.