Wykonanie
Znalazłam go pod nazwą " boski serniczek ". Mnie osobiście aż tak nie zachwycił, żeby go o boskość podejrzewać, ale faktycznie jest bardzo smaczny, to mu trzeba przyznać. Zrobiłam podwójną porcję i użyłam
sera twarogowego, nie
serków homogenizowanych, bo akurat miałam duże wiaderko ;) Nie jest tak puszysty i lekki jak
cynamonowy, ale jego zwarta konsystencja bardzo mi odpowiada. Świetnie się trzyma w lodówce.dopisek 11 . 06.2010:Już rozumiem skąd nazwa "boski serniczek". Porcja wyszła bardzo duża, więc rozdawałam i częstowałam wszystkich dookoła, którzy nie są na diecie. I wszyscy się nim zachwycają! Jednak coś w tym jest :)
(Dukan, faza II P)składniki na 8 porcji (tortownica 24cm):- 1 kg
sera twarogowego odtłuszczonego- 6
jajek- 1 szkl chudego
mleka- 8 łyżek
skrobi kukurydzianej- łyżeczka
proszku do pieczenia- 9 łyżeczek słodziku do pieczenia- kilka kropli
aromatu waniliowegoJajka ze słodzikiem utrzeć mikserem. Ucierając, dodawać resztę składników. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 1h w temperaturze 170°C.Zaraz po upieczeniu odkroić brzegi od foremki żeby równo opadł.