Wykonanie
Przerzucam się na sałatki :) Ta jest pożywna, smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno, samodzielnie oraz jako dodatek do
mięsa (o dziwo), idealna na pochmurne dni - jak to zauważyła Magdalena . Robiłam tę
sałatkę już wcześniej, ale nie miałam dobrych zdjęć i przy drugim podejściu przepis trochę wyewoluował. Tata wymyślił dodanie do niej
jajek i
pomidorów oraz zmianę sosu. Teraz jest kolorowa i nieco ciekawsza. Ale wersja podstawowa też mi bardzo smakuje :) Polecam spróbować. Obu.

(kliknij w zdjęcie aby powiększyć)składniki:-
sałata rzymska-
dymka (dzisiaj pominęliśmy)- cienkie plastry
boczku- 2 duże ząbki
czosnku-
pieczarki- ew.
jajka na twardo- ew.
pomidorysos:- 2 łyżeczki
oliwy z oliwek- 1 czubata łyżeczka
miodu- 1 czubata łyżeczka
musztardy (Dijon)- szczypta
soliLUB- sos tysiąca wysp
Sałatę porwać na mniejsze kawałki (nie kroić nożem!), posiekać
dymkę,
czosnek i
pieczarki pokroić w plasterki. Paski
boczku obsmażyć na patelni, odsączyć na papierowych ręcznikach - mają być chrupiące i kruche. Na wytopionym z
boczku tłuszczu podsmażyć
czosnek i
dymkę, po czym dodać
pieczarki i dusić do miękkości. W tym czasie paski
boczku pokruszyć na mniejsze kawałki i dorzucić do
sałaty.
Pieczarki odsączyć i dodać do sałatki.Wymieszać składniki na sos i polać nimi
sałatkę.Ewentualnie ugotować
jajka na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w ćwiartki i każdą ćwiartkę na pół.
Pomidory pokroić w kostkę lub w ćwiartki jeśli bierzemy koktajlowe. Wymieszać z
sałatką i polać sosem tysiąca wysp.



(kliknij w zdjęcie aby powiększyć)