Wykonanie
Czy zastanawialiście się kiedyś ile jest sposobów przygotowania jajecznicy i który z nich jest najlepszy. Dotąd nie przykładałam się bardzo do tego dania i nie przepadałam za nim. Pewnego razu natrafiłam w internecie na filmik, w którym Gordon
Ramsay pokazuje jak przyrządzić jajecznicę idealną. Ciężko nie zgodzić się, że jego rady dają naprawdę wymierne efekty. Pomimo pewnych zmian - np. pominięcia
śmietany - jajecznica wychodzi naprawdę pyszna i aksamitna. Jej naturalnym dopełnieniem jest
szczypiorek, a co do reszty dodatków - to już czysta fantazja.Składniki dla 2 osób:5
jajek1 łyżeczka
masłapęczek cienko poszatkowanego
szczypiorkusólDodatkowo:10
pomidorków cherry lub koktajlowych4 obrane
pieczarki1 łyżka
oliwyDo zimnego garnka wbijamy
jajka i dodajemy
masło. Stawiamy na ogniu i cały czas mieszamy. Kiedy
jajka zaczynają się ścinać, zdejmujemy z palnika, nie przestając mieszać. Następnie znowu stawiamy na ogniu - i tak parę
razy, aż potrawa jest gotowa. Pozwala to uzyskać aksamitną konsystencję. Na końcu dodajemy
szczypiorek, solimy i podajemy w towarzystwie naszych dodatków podsmażonych na 1 łyżce
oliwy.