Wykonanie

Składniki:1-2 porcje4 plastry cienko pokrojonego
boczku (2 plastry pokrojone na drobne kawałki)1 łyżka
oliwy plus odrobina do natłuszczenia naczynia1
dymka, pokrojona ukośnie w plasterki4 małe
pieczarki30g
sera brie, pokrojonego w małe kawałki2 świeże
jajkasól i świeżo mielony
czarny pieprzWykonanie:Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni i natłuszczamy
oliwą filiżankę do
cappuccino. Dwa całe plastry
boczku układamy na kratce do podpiekamy, aż do uzyskania złotej barwy i chrupkości. Odstawiamy do wystygnięcia. Na średniej patelni rozgrzewamy
oliwę. Na gorący tłuszcz wrzucamy
pieczarki i pokrojony
boczek; podsmażamy mniej więcej 5 minut, do zrumienienia. Dorzucamy
dymkę, doprawiamy i podduszamy kolejne 3 minuty, ciągle mieszając. Zdejmujemy z kuchenki i dodajemy połowę
sera. Dokładnie mieszamy. Powstałą masę przekładamy do filiżanki, na wierzch wbijamy
jajka tak, aby
żółtka się nie rozlały. Stawiamy filiżankę na blachę do pieczenia i pieczemy bez przykrycia 5 minut. Wyjmujemy danie z piekarnika, posypujemy
jajka resztą
sera i dopiekamy kolejne 8 minut. Po upieczeniu w masę wbijamy dwa plastry podpieczonego
boczku. Doprawiamy danie
czarnym pieprzem. Podajemy natychmiast, z ulubionym
pieczywem.