Wykonanie
Idę dzisiaj na babski wieczór :) Jedna z nas miała w niedzielę urodziny, z tej okazji dostanie dzisiaj zamiast
tortu, chlebek
bananowy :) Przepis Agnieszki jest na 2 bochenki, więc spokojnie jeden mogłam sobie rozkroić do zdjęć :) Pachnie bosko. O smaku
będę mogła coś powiedzieć pewnie dopiero jutro ;) Ciasto powinno być wyższe, ale piekłam je w silikonowej foremce i się rozrosło.. na boki :]

składniki na 2 keksówki 10x20cm:- 40g
brązowego cukru (u mnie trzcinowy)- 30g posiekanych
migdałów- 125ml kwaśnej
śmietany 10% (u mnie 9%)- 125ml
jogurtu greckiego (u mnie light)- 1 łyżeczka
sody- 100g
masła- 200g
cukru (u mnie 150)- 2
jajka- 250g
mąki- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
cynamonu- 2
bananyStopić
masło i rozgrzać piekarnik do 180°C. Wymieszać ze sobą w miseczce posiekane
migdały z
cukrem. W dużej misce ubić
jajka z
cukrem na puszystą masę. Wymieszać
jogurt ze
śmietaną i
sodą. Gdy zacznie się pienić, dodać do masy jajecznej razem z
masłem. Przesiać
mąkę z proszkiem i
cynamonem i partiami, cały czas miksując na małych obrotach, dodawać do masy.
Banany obrać, rozgnieść widelcem, wrzucić do masy i wymieszać niezbyt dokładnie łyżką. Przelać masę do 2 (wyłożonych papierem lub wysmarowanych tłuszczem) keksówek, posypać posypką. Piec 1h lub do suchego patyczka.


Podoba Ci się ten przepis? To proszę, kliknij wyżej ^ zaloguj się i zagłosuj na niego :)Z góry bardzo dziękuję! :)