ßßß Cookit - przepis na CHLEBEK BANANOWY Z MIGDAŁOWĄ POSYPKĄ

CHLEBEK BANANOWY Z MIGDAŁOWĄ POSYPKĄ

nazwa

Wykonanie

Idę dzisiaj na babski wieczór :) Jedna z nas miała w niedzielę urodziny, z tej okazji dostanie dzisiaj zamiast tortu, chlebek bananowy :) Przepis Agnieszki jest na 2 bochenki, więc spokojnie jeden mogłam sobie rozkroić do zdjęć :) Pachnie bosko. O smaku będę mogła coś powiedzieć pewnie dopiero jutro ;) Ciasto powinno być wyższe, ale piekłam je w silikonowej foremce i się rozrosło.. na boki :]
składniki na 2 keksówki 10x20cm:
- 40g brązowego cukru (u mnie trzcinowy)
- 30g posiekanych migdałów
- 125ml kwaśnej śmietany 10% (u mnie 9%)
- 125ml jogurtu greckiego (u mnie light)
- 1 łyżeczka sody
- 100g masła
- 200g cukru (u mnie 150)
- 2 jajka
- 250g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 banany
Stopić masło i rozgrzać piekarnik do 180°C. Wymieszać ze sobą w miseczce posiekane migdały z cukrem. W dużej misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Wymieszać jogurt ze śmietaną i sodą. Gdy zacznie się pienić, dodać do masy jajecznej razem z masłem. Przesiać mąkę z proszkiem i cynamonem i partiami, cały czas miksując na małych obrotach, dodawać do masy. Banany obrać, rozgnieść widelcem, wrzucić do masy i wymieszać niezbyt dokładnie łyżką. Przelać masę do 2 (wyłożonych papierem lub wysmarowanych tłuszczem) keksówek, posypać posypką. Piec 1h lub do suchego patyczka.
Podoba Ci się ten przepis? To proszę, kliknij wyżej ^ zaloguj się i zagłosuj na niego :)
Z góry bardzo dziękuję! :)
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2011/03/Chlebek-bananowy-z-migdalowa-posypka.html