ßßß Cookit - przepis na SKIERLOTKA MIGDAŁOWA

SKIERLOTKA MIGDAŁOWA

nazwa

Wykonanie

Tak się składa, że co roku, w jeden wrześniowy weekend, organizowane jest w Skierniewicach Święto Kwiatów Owoców i Warzyw . Do tej pory na ŚKOiW chodziłam tylko wieczorem. Ze znajomymi na jakieś piwo czy gofra, czasem na koncerty (np. jak był Kult :), pokaz sztucznych ogni i kupić jakąś pierdółkę, ew. obejrzeć kwiatki.
Dopiero w tym roku, kiedy jestem na diecie, w programie imprezy rzucił mi się w oczy konkurs na Skierlotkę, czyli skierniewicką szarlotkę. Podobno to już tradycja. Nie wiem, bo nigdy o 12 nie bywałam na tymże święcie. No, raz, jak pracowałam na jednym ze stoisk pewnej firmy kosmetycznej, ale mniejsza o to ;)
Postanowiłam w tym roku spróbować swoich sił.
Chciałam żeby ciasto się czymś wyróżniało, żeby nie była to najzwyklejsza szarlotka. Zastanawiałam się nad dodaniem przeróżnych dodatków. Ostatecznie wygrały migdały. Osobiście uważam, że z jabłkami komponują się wyśmienicie! Nawet nie żałuję, że nie dałam cynamonu, który uwielbiam. Trochę się przez to boję, że prezydent nie wybierze mojego ciasta, bo przyzwyczajony jest do czego innego i nie doceni odrobiny oryginalności. Ale myślę, że jakoś to przeżyję :)
(kliknij obrazek żeby powiększyć)
To jest ciasto próbne, żeby sprawdzić jak się uda mój pomysł. Smakowo super, że tak nieskromnie powiem :) Z resztą zebrałam już bardzo pochlebne opinie. Za to stwierdziłam, że zrobię wyższe ciasto i dam dwa razy więcej jabłek na konkurs w niedzielę :) i trochę więcej masła do ciasta.
I jeszcze jedno - jak myślicie, paski z ciasta na wierzchu też posmarować białkiem? czy to dobrze wygląda jak listki są ciemniejsze?
(kliknij obrazek żeby powiększyć)
(czyli skierniewicka szarlotka z migdałami)
składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 200 g cukru + 2 łyżki
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
- 1 białko (do posmarowania)
- 1,5 kg jabłek (1kg antonówek, 0,5kg paula-red)
- 2 op cukru migdałowego (po 16g)
- skórka otarta z 1 cytryny
- 50g płatków migdałowych
- kilka kropli aromatu migdałowego (lub łyżka amaretto)
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Włożyć do miski i zasypać cukrem migdałowym i 2 łyżkami białego cukru, wymieszać ze skórką z cytryny, kilkoma kroplami aromatu i połową migdałów. Odstawić na 2 godziny, następnie odsączyć z soku.
Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, 300g cukru śmietanę i sól. Ciasto zagnieść, wyrobić i włożyć do lodówki na 2 godziny, owinięte w folię spożywczą.Schłodzone ciasto podzielić na 2 części.
Jedną rozwałkować i wyłożyć nią dno formy (ok. 21,5 x 26cm). Posmarować roztrzepanym białkiem, ponakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 160ºC przez 15 minut.
Na podpieczonym cieście ułożyć równą warstwę z plastrów jabłek, posypać resztą migdałów, przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ewentualnie pociętym we wzory, wysmarować białkiem. Piec jeszcze 60-70 minut w temperaturze 160ºC.
(kliknij obrazek żeby powiększyć)
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2010/09/Skierlotka-migdalowa.html