ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z migdałami

Ciasto czekoladowe z migdałami

nazwa

Wykonanie

« Jajka z boczkiem w sosie ...
Jaja Marcowe - podsumowanie »
Uff, jeszcze zdążyłam! Chociaż już jest podsumowanie Weekendowej Cukierni i nowy przepis. Ale ja i tak jeszcze dołączam, do końca weekendu jeszcze godzina ;)
Chciałam żeby ciasto nabrało świątecznego charakteru, więc wybrałam foremkę do babki. Niestety, bez komina. Efekt? Piekłam je o wiele dłużej, niż powinnam, więc żeby nie spalić wierzchu, zostawiłam je w piekarniku na całą noc i dopiero rano, z duszą na ramieniu je wyjęłam i kroiłam. Było w środku wilgotne, bardzo się kruszyło i choć nie było zakalca, zbijało się. Duże kawałki migdałów też nie ułatwiały krojenia ;) Ale dla tych, którzy nie przepadają za zbyt słodkimi wypiekami, to ciasto jest idealne :) Miła odmiana od przesłodkich mazurków, serników itp.
Poczyniłam niewielkie zmiany, po oryginał odsyłam do WP.
składniki:
- 225g gorzkiej czekolady
- 150g cukru trzcinowego
- 175g masła
- 25g zmielonych orzechów włoskich
- 3 łyżki pszennej mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4-5 jajek (użyłam 5 minut)
- szczypta soli
- 100g blanszowanych migdałów grubo posiekanych
- cukier puder do posypania
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Wymieszać mąkę, mielone orzechy i proszek do pieczenia.
Na bardzo małym ogniu rozpuścić masło, zdjąć z gazu, dodać połamaną czekoladę oraz cukier. Mieszać, aż cukier i czekolada się rozpuszczą.
Dodać mąkę z migdałami i proszkiem, delikatnie wymieszać. Dodawać żółtka pojedynczo, dopiero, gdy poprzednie zostanie dokładnie wmieszane w masę.
Oddzielnie ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie połączyć białka z masą czekoladową. Dodać posiekane migdały.
Foremkę wysmarować dokładnie masłem. Przelać do niej ciasto i wygładzić wierzch.
Piec 35-45 minut (do suchego patyczka).
Zostawić w formie do ostygnięcia, po czym wyłożyć na kratkę i posypać cukrem pudrem.
źrodło: książka "Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku" wyd. Parragon Books Ltd oraz Weekendowa Cukiernia
niedziela, 31 marca 2013, adrijah
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .
Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)
Dziękuję :)
A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .
TrackBack
Komentarze
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2013/03/Ciasto-czekoladowe-z-migdalami.html