Wykonanie
«
Jajka z
boczkiem w sosie ...
Jaja Marcowe - podsumowanie »Uff, jeszcze zdążyłam! Chociaż już jest podsumowanie Weekendowej
Cukierni i nowy przepis. Ale ja i tak jeszcze dołączam, do końca weekendu jeszcze godzina ;)Chciałam żeby ciasto nabrało świątecznego charakteru, więc wybrałam foremkę do babki. Niestety, bez komina. Efekt? Piekłam je o wiele dłużej, niż powinnam, więc żeby nie spalić wierzchu, zostawiłam je w piekarniku na całą noc i dopiero rano, z duszą na ramieniu je wyjęłam i kroiłam. Było w środku wilgotne, bardzo się kruszyło i choć nie było zakalca, zbijało się. Duże kawałki
migdałów też nie ułatwiały krojenia ;) Ale dla tych, którzy nie przepadają za zbyt słodkimi wypiekami, to ciasto jest idealne :) Miła odmiana od przesłodkich mazurków, serników itp.Poczyniłam niewielkie zmiany, po oryginał odsyłam do WP.

składniki:- 225g
gorzkiej czekolady- 150g
cukru trzcinowego- 175g
masła- 25g zmielonych
orzechów włoskich- 3 łyżki
pszennej mąki- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 4-5
jajek (użyłam 5 minut)- szczypta
soli- 100g blanszowanych
migdałów grubo posiekanych-
cukier puder do posypaniaPiekarnik rozgrzać do 180°C.Wymieszać
mąkę, mielone
orzechy i
proszek do pieczenia.Na bardzo małym ogniu rozpuścić
masło, zdjąć z gazu, dodać połamaną
czekoladę oraz
cukier. Mieszać, aż
cukier i
czekolada się rozpuszczą.Dodać
mąkę z
migdałami i proszkiem, delikatnie wymieszać. Dodawać
żółtka pojedynczo, dopiero, gdy poprzednie zostanie dokładnie wmieszane w masę.Oddzielnie ubić
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Delikatnie połączyć
białka z masą
czekoladową. Dodać posiekane
migdały.Foremkę wysmarować dokładnie
masłem. Przelać do niej ciasto i wygładzić wierzch.Piec 35-45 minut (do suchego patyczka).Zostawić w formie do ostygnięcia, po czym wyłożyć na kratkę i posypać
cukrem pudrem.

źrodło: książka "
Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku" wyd. Parragon Books Ltd oraz Weekendowa
Cukiernianiedziela, 31 marca 2013, adrijahpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)Dziękuję :)A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .TrackBackKomentarze