Wykonanie
składniki na tartę o średnicy 25-27cm:Ciasto:- 1 1/2 szkl
mąki + do podsypywania- 1/4 szkl
cukru- szczypta
soli- 1/2 szkl zimnej
margaryny pokrojonej w kostkę (u mnie po prostu pół kostki - 125g)- 4-5 łyżek
śmietany 30%Masa orzechowa:- 1/2 szkl
brązowego cukru (u mnie trzcinowego)- 1 1/2 szkl
białego cukru- 1/4 szkl
miodu koniczynowego (u mnie akacjowego)- 1/2 szkl
margaryny (znowu użyłam 125g)- 2 łyżki bourbonu (u mnie
brandy)- 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego (pominęłam)- 1 1/2 szkl prażonych
orzechów włoskich- 3/4 szkl prażonych
migdałów w skórkach- 3/4 prażonych i obranych
orzechów laskowych- garść
suszonej żurawinyWymieszać
mąkę,
cukier i
sól. Dodać
margarynę pokrojoną w kostkę i siekać, aż całość będzie konsystencją przypominała
bułkę tartą. Dodać 4 łyżki
śmietany i zagnieść gładką kulę. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać jeszcze jedną łyżkę. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.Po tym czasie wyjąć z lodówki i na podsypanej
mąką stolnicy lub blacie i cienko rozwałkować. Wyłożyć
ciastem foremkę do tarty. Pozbyć się nadmiaru ciasta (ja zrobiłam z nich grubszy brzeg). Znowu przykryć ciasto folią i odstawić do lodówki na kolejne 30 minut.W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200°C.Schłodzone ciasto wyłożyć papierem do pieczenia i dociążyć
fasolą, ceramicznymi kulkami lub czymś innym. Piec 15 minut. Zdjąć papier z obciążeniem i dopiekać bez niego jeszcze 5-6 minut, aż ciasto się lekko zrumieni. Odstawić do ostygnięcia.Zmniejszyć temperaturę do 170°C.W średnim rondelku wymieszać oba
cukry,
miód i
margarynę. Rozpuścić, co jakiś czas mieszając. Gdy całość się połączy, zdjąć z ognia, dodać kremówkę,
alkohol i ekstrakt
waniliowy (który ja pominęłam).Można od razu wrzucić posiekane
orzechy i
żurawinę, ja jednak je ułożyłam na kruchym spodzie i zalałam masą
cukrowo-
miodową.Piec całość 20 minut (ja piekłam 40, wcześniej cały czas płynęło na środku, a i tak pod orzeszkami nie do końca mi się zsiadło). Po tym czasie masa jest nieco galaretowata, ale stężeje po 3h (u mnie spędziła noc stygnąc razem z piekarnikiem).


źródło: World Baking Day, przepis na poziomie 89 autorstwa Monique Davies