Wykonanie

W ciagu ostatnich dwóch tygodni miałem trochę zabawy, trochę nerwów i dużo kombinowania. A wszystko przez to, że musiałem wymyślić najpierw tort dla małego alergika, teraz natomiast tartę z tymi samymi obostrzeniami : brak
jajek,
produktów mlecznych i zwykłej
mąki pszennej. Właśnie wyjąłem z piekarnika bardzo smaczny i apetycznie wyglądający kruchy spód do tarty. Polecam i podaję przepis ;)

Na standardową formę do tarty:- 200g
mąki orkiszowej typu 1850- 100g
margaryny- 50g
cukru- 2 łyżek
mleka sojowego waniliowego( może być potrzeba dodania trochę więcej)- szczypty
soli
Wszystkie składniki wymieszaj i zagnieć ciasto. Gdy wszystkie składniki się połączą a ciasto będzie elastyczne i niezbyt lepkie, rozwałkuj je cienko na kształt formy na papierze do pieczenia. Przenieś na formę i dociśnij do jej brzegów, przekłuj dół ciasta w kilku miejscach używając wykałaczki. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni bez termoobiegu. Formę z
ciastem włóż do zamrażarki na około 10 minut. Następnie umieść ciasto w piekarniku i piecz przez 20-25 minut.Gdy ciasto nieco przestygnie wyjmij je z formy i użyj do przygotowania pysznej tarty.Jeśli zamierzasz użyć tego ciasta do tarty z zapiekanym nadzieniem, piecz je tylko przez 15 minut tak, by dno się dopiekło.Smacznego!