ßßß Cookit - przepis na Wegańskie kruche ciasto z pełnoziarnistej mąki orkiszowej, idealne do tarty

Wegańskie kruche ciasto z pełnoziarnistej mąki orkiszowej, idealne do tarty

nazwa

Wykonanie

W ciagu ostatnich dwóch tygodni miałem trochę zabawy, trochę nerwów i dużo kombinowania. A wszystko przez to, że musiałem wymyślić najpierw tort dla małego alergika, teraz natomiast tartę z tymi samymi obostrzeniami : brak jajek, produktów mlecznych i zwykłej mąki pszennej. Właśnie wyjąłem z piekarnika bardzo smaczny i apetycznie wyglądający kruchy spód do tarty. Polecam i podaję przepis ;)
Na standardową formę do tarty:
- 200g mąki orkiszowej typu 1850
- 100g margaryny
- 50g cukru
- 2 łyżek mleka sojowego waniliowego( może być potrzeba dodania trochę więcej)
- szczypty soli
Wszystkie składniki wymieszaj i zagnieć ciasto. Gdy wszystkie składniki się połączą a ciasto będzie elastyczne i niezbyt lepkie, rozwałkuj je cienko na kształt formy na papierze do pieczenia. Przenieś na formę i dociśnij do jej brzegów, przekłuj dół ciasta w kilku miejscach używając wykałaczki. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni bez termoobiegu. Formę z ciastem włóż do zamrażarki na około 10 minut. Następnie umieść ciasto w piekarniku i piecz przez 20-25 minut.
Gdy ciasto nieco przestygnie wyjmij je z formy i użyj do przygotowania pysznej tarty.
Jeśli zamierzasz użyć tego ciasta do tarty z zapiekanym nadzieniem, piecz je tylko przez 15 minut tak, by dno się dopiekło.
Smacznego!
Źródło:http://markowewypieki.blogspot.com/2014/06/weganskie-kruche-ciasto-z.html