ßßß Cookit - przepis na CUKINIA FASZEROWANA KASZĄ Z PIECZARKAMI SYS

CUKINIA FASZEROWANA KASZĄ Z PIECZARKAMI SYS

nazwa

Wykonanie

Faszerowana cukinia jest prostym, szybkim daniem. Do tej pory zawsze używałam do niego mięsa, ale nie tym razem ;) Dziś pora na wersję wegetariańską, z pyszną kaszą jęczmienną z pieczarkami firmy SYS . Jak na razie, jest to moje ulubione danie babci Zosi :) a przyrządzone w ten sposób, nabiera nowego charakteru. Do tego jest sycące, ale nie ciężkie. Tym bardziej, że może być zarówno samodzielnym daniem, ewentualnie podanym z surówką, jak i dodatkiem do np. grillowanego mięsa. Z resztą sama cukinia może być grillowana, nie koniecznie pieczona w piekarniku. Bardzo polecam :)
składniki na 2 porcje:
- 1/4 kaszy jęczmiennej z pieczarkami SYS (1/2 jednej torebki)
- nieduży kawałek dobrego, wyrazistego w smaku sera żółtego
- 1 łyżka oliwy czosnkowej (dla smaku)
- sól i pieprz do smaku
- tymianek (kilka listków świeżego lub łyżeczka suszonego)
- 2 małe cukinie lub 1 średnia
Kaszę przygotować według przepisu na opakowniu, dodając do smaku olej czosnkowy, sól, pieprz oraz posiekany tymianek. W tym czasie ser zetrzeć na tarce i rozgrzać piekarnik do 180°C. Cukinie przekroić wzdłuż na pół, delikatnie łyżeczką wydrążyć miąższ. Jeśli jest mokra, osuszyć papierowym ręczniczkiem. Kaszę wymieszać z 3/4 startego sera i napełnić nią cukinie. Posypać resztą sera, piec 25 minut. Eweutalnie przykryć folią aluminiową na 15 minut, a potem na 10 minut zdjąć, ale nie koniecznie.
Polecam z ostrym sosem curry.
Przy okazji odkryłam idealne naczynie do gotowania produktów SYS . Wszystkie do tej pory mi się przypalały na dnie. Minimalnie, ale jednak. Dopiero na patelni GreenPan udało się nic nie przypalić :) Ale spokojnie, szykuje się o niej oddzielny post.
A tak wygląda kasza samodzielnie ugotowana i opakowanie, żeby było łatwiej znaleźć w sklepie :)
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2012/06/Cukinia-faszerowana-kasz-z-pieczarkami-SYS.html