Wykonanie
Faszerowana
cukinia jest prostym, szybkim daniem. Do tej
pory zawsze używałam do niego
mięsa, ale nie tym razem ;) Dziś
pora na wersję wegetariańską, z pyszną
kaszą jęczmienną z
pieczarkami firmy SYS . Jak na razie, jest to moje ulubione danie babci Zosi :) a przyrządzone w ten sposób, nabiera nowego charakteru. Do tego jest sycące, ale nie ciężkie. Tym bardziej, że może być zarówno samodzielnym daniem, ewentualnie podanym z surówką, jak i dodatkiem do np. grillowanego
mięsa. Z resztą sama
cukinia może być grillowana, nie koniecznie pieczona w piekarniku. Bardzo polecam :)

składniki na 2 porcje:- 1/4
kaszy jęczmiennej z
pieczarkami SYS (1/2 jednej
torebki)- nieduży kawałek dobrego, wyrazistego w smaku
sera żółtego- 1 łyżka
oliwy czosnkowej (dla smaku)-
sól i
pieprz do smaku-
tymianek (kilka listków świeżego lub łyżeczka suszonego)- 2 małe
cukinie lub 1 średnia
Kaszę przygotować według przepisu na opakowniu, dodając do smaku
olej czosnkowy,
sól,
pieprz oraz posiekany
tymianek. W tym czasie
ser zetrzeć na tarce i rozgrzać piekarnik do 180°C.
Cukinie przekroić wzdłuż na pół, delikatnie łyżeczką wydrążyć miąższ. Jeśli jest mokra, osuszyć papierowym ręczniczkiem.
Kaszę wymieszać z 3/4
startego sera i napełnić nią
cukinie. Posypać resztą
sera, piec 25 minut. Eweutalnie przykryć folią aluminiową na 15 minut, a
potem na 10 minut zdjąć, ale nie koniecznie.Polecam z
ostrym sosem
curry.

Przy okazji odkryłam idealne naczynie do gotowania produktów SYS . Wszystkie do tej
pory mi się przypalały na dnie. Minimalnie, ale jednak. Dopiero na patelni GreenPan udało się nic nie przypalić :) Ale spokojnie, szykuje się o niej oddzielny post.A tak wygląda
kasza samodzielnie ugotowana i opakowanie, żeby było łatwiej znaleźć w sklepie :)