Wykonanie
Podejrzewam, że myśląc o kuchni brazylijskiej, raczej nie przychodzi Wam do głowy szarlotka. Ja też szukałabym raczej czegoś zupełnie innego. Ale okazuje się, że na przełomie XIX i XX wieku wielu Niemców zamieszkiwało południowe stany
Brazylii i ich ciasta przyjęły się tam na tyle, że stały się tradycyjnymi brazylijskimi smakołykami.
Cuca to ciasto zwykle z
jabłkami lub
bananami, z
korzennymi przyprawami, pod kruszonką, bez polewy. Często jedzone na śniadanie lub do popołudniowej
kawy.
Wygląda na to, że w
Brazylii można poczuć się bardzo swojsko za sprawą kawałka ciasta z
jabłkami :) I to pysznego, aromatycznego, puszystego i wilgotnego ciasta z cudowną, chrupiącą kruszonką. Choć jest to zupełnie inna szarlotka, niż nasza z dużą ilością
jabłek i małą ilością ciasta. Zdecydowanie proporcjonalniej by to wyglądało, gdybym wzięła dużo większą formę do pieczenia ;) Co nie zmienia faktu, że jest przepyszna i w jakiś sposób kojarzy mi się z domowym ciepłem i... Babcią.

CUCA DE MAÇÃ - brazylijska szarlotka z kruszonką
składniki na tortownicę o średnicy 30cm (u mnie kwadratowa foremka 25x25cm)
3 dojrzałe
jabłkasok z cytrynykruszonka:
- 6 łyżek
mąki- ½ szkl
cukru- 1 łyżeczka
cynamonu- 4 łyżki
masła (zimnego, pokrojonego w kostkę)
ciasto:
- 4
jajka- 2 szkl
cukru (dałam 1½, ale dla mnie to nadal za dużo)
- 4 łyżki
masła- ½ szkl tłustego
mleka- 3 szkl
mąki- 1 łyżka
proszku do pieczeniaPrzygotować kruszonkę: wszystkie składniki posiekać razem lub rozcierać rękami, do utworzenia się ładnych grudek. Schować do lodówki.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w plastry (u mnie ok. 0,5cm grubości). Skropić
sokiem z cytryny, żeby nie zbrązowiały i odstawić.
Białka oddzielić od
żółtek,
żółtka wrzucić do dużej miski razem z
cukrem i
masłem. Ubijać, do uzyskania jednolitej, kremowej masy. Wmieszać na małych obrotach
mleko, po czym dalej mieszając, dodawać po ½ szklanki
mąki. Wmieszać
proszek do pieczenia.
Białka ubić na sztywno, delikatnie, partiami dodawać do ciasta bardzo dokładnie, ale ostrożnie wymieszać.
Formę posmarować tłuszczem i obsypać
mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Przelać ciasto, wygładzić powierzchnię. Na wierzchu ułożyć dość ciasno plasterki
jabłek. Całość zasypać kruszonką.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 35-40 minut* lub do zbrązowienia wierzchu i suchego patyczka.
Po upieczeniu studzić w foremce, na kratce.
*Ja piekłam 70 minut, po czym okazało się, że mam włączony termoobieg i ciasto cały czas było płynne w środku. Wyłączyłam go i dopiekałam jeszcze 15 minut.



źródło: Flavors of Brazil