Wykonanie
Już przy pierniczkach
pisałam, że nie mam cierpliwości do dekorowania
ciasteczek. Pewnie dlatego, że talentu też nie mam za grosz, i widząc, jak wszystkie moje wysiłki kończą się katastrofą, zniechęcam się jeszcze bardziej. Zła i nerwowa, w końcu mam ochotę wszystko wyrzucić i uciec z kuchni jak najdalej. Po pewnym czasie jednak zapominam, jak frustrujące jest to zajęcie, negatywne wspomnienia bledną, i myślę sobie, jak to uroczo wyglądają takie polukrowane cudeńka... Niepomna doświadczeń, zabieram się do pracy, żeby w końcu znów skończyć w stanie bliskim furii. Napatrzę się na zdjęcia maleńkich, uroczych
ciasteczek, i
potem myślę sobie, że też tak
mogę... A nie
mogę . Niestety.Tym razem w książce Småkager zobaczyłam piękne serduszka, polukrowane i obsypane
pistacjami. A kiedy przeczytałam przepis wiedziałam, że muszę je przygotować do świątecznej puszki (która, swoją
drogą, w tym roku była dość uboga w różnorodność). Połączenie kruchego
migdałowego ciasta z masą marcepanową i cieniutką warstwą
powideł śliwkowych, a do tego
cytrynowy lukier - czy może być coś lepszego?
Migdały i marcepan to takie duńskie smaki, wiedziałam więc, że zasmakują Rodzinie C. Zabrałam się więc do pracy...Wyszła mi cała masa serduszek. Najpierw wycinałam zupełnie maleńkie, ale po jednej blasze
doszłam do wniosku, że to lekka przesada, i przerzuciłam się na rozmiar m z mojej serduszkowej kolekcji foremek. I taki rozmiar Wam polecam - inaczej istnieje możliwość, że nigdy z kuchni nie wyjdziecie...Wycinanie i pieczenie to jednak dopiero początek. Później trzeba wyciąć drugie tyle serduszek z marcepanu, posklejać całość, no i polukrować... Bolały mnie plecy, ręce i stopy, miałam dość i powiedziałam sobie nigdy więcej!A kiedy wszyscy zajadali się
ciasteczkami, chwalili je i domagali się więcej, stwierdziłam: Dlaczego by nie...?

Składniki:(na 60 sztuk)150 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli80 g
cukru pudru1,5 łyżeczki
cukru waniliowego150 g mielonych
migdałów125 g zimnego
masła2 łyżki
mlekamasa marcepanowa:250 g marcepanu125 g
cukru pudrulukier:200 g
cukru pudru4 łyżki
soku z cytrynydodatkowo:
cukrowe perełki5 łyżek
powideł śliwkowychMąkę przesiać do miski, wymieszać z
solą,
cukrem pudrem,
cukrem waniliowym i
migdałami. Dodać
masło pokrojone w kostkę, posiekać nożem, a następnie zagnieść. Dodać
mleko, szybko połączyć.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremką serduszka średniej wielkości.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 8-10 minut.Ostudzić na blasze.Marcepan zagnieść z
cukrem pudrem. Wyciąć serduszka tą samą foremką, która została użyta do wycinania
ciasteczek.Każde
ciasteczko smarować odrobiną powideł, przyklejać marcepanowe serduszka.
Cukier puder wymieszać z
sokiem z cytryny na gładki, dość gęsty
lukier. Smarować
ciasteczka, posypywać cukrowymi perełkami, odstawić do zastygnięcia.Przechowywać w szczelnym pojemniku.Smacznego!Nie miałam w domu
pistacji, więc udekorowałam je
cukrową posypką. I tak sobie myślę, że w takiej wersji idealnie sprawdzą się na Wielkanoc - delikatne, leciutkie, lekko
cytrynowe, wbrew pozorom nie za słodkie. Kruche
migdałowe cudeńka. Skusicie się...?