ßßß
Składniki:(na 12 sztuk)suche:340 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka soli1 łyżeczka białego pieprzumokre:2 jajka70 ml oleju265 ml mlekadodatkowo:3 cebule20 g masła1 łyżeczka cukru2 łyżki wytrawnego lub półwytrawnego czerwonego wina2 łyżki igiełek świeżego rozmarynuCebule obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić cebulę, zeszklić przez 3-4 minuty. Wlać wino i wsypać cukier, podsmażyć jeszcze kilka minut na złotobrązowy kolor. Zdjąć z palnika.Rozmaryn drobno pociekać, wymieszać z cebulą. Całość ostudzić.Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z solą i pieprzem.W drugiej misce roztrzepać jajka, wlać olej i mleko, wymieszać.Wlać mokre skłądniki do suchych, wymieszać niedbale tylko do połączenia składników. Dodać do masy cebulę, wymieszać.Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec 20-25 minut w 200 st. C.Podawać ciepłe.Smacznego!Chciałabym jeszcze napisać dwa słowa o książce, z której korzystałam. Możecie obejrzeć ją na przykład tutaj, z tym, że ja mam duńską wersję językową. Bardzo mi się podoba oryginalny podział na rozdziały tematyczne: grzeszne, owocowe i orzechowe, świąteczne, przyprawione i zdrowe. Kolorowe zdjęcia zachęcają do prób, całość jest przejrzysta i bardzo przyjemna wizualnie. Dla początkujących, którzy boją się własnych kombinacji, lub dla szukających inspiracji - w sam raz.