Wykonanie
No i nie wytrzymałam... Siedziałam w domu z Tatą, plątałam się z kąta w kąt, aż w końcu stwierdziłam: dość! Nie zabrałam ze sobą książek, więc w
sieci zaczęłam szukać inspiracji. Mama upiekła
biszkopt, ciasta więc odpadały. Ale
ciasteczka...? Takie małe, kruche, słodkie, na jeden kęs - dlaczego nie? Mogą dłużej poleżeć (choć po dwóch godzinach od upieczenia zostało ledwie sześć), do pogryzania od czasu do czasu. U Kaś znalazłam przepis idealny - niezbyt skomplikowany, ale też nie taki zupełnie oczywisty. Kruche ciasto, niesłodkie, za to bardzo delikatne, a jako kontrast słodziutka, chrupiąca
beza. Mmm... Takie rzeczy to my lubimy...Do ciasta dałam dodatkowo
cukier waniliowy, żeby jakoś wzbogacić jego smak, za to pominęłam kwaśną
śmietanę z oryginalnego przepisu, gdyż po dodaniu
żółtka miało już odpowiednią konsystencję (jeśli nie chciałoby się ładnie uformować, można dodać łyżeczkę właśnie
śmietany, lub odrobinę zimnej
wody). Na wierzch wyłożyłam grubą warstwę
bezy, bo tak po prostu lubimy. Moje
ciasteczka są dość duże, bo tylko takie foremki znalazłam u Mamy w szafie. Dlatego też nie wyszło ich za dużo. Poza tym robiłam z połowy porcji, bo tylko tyle
masła znalazłam w lodówce, a nie chciało mi się specjalnie iść do sklepu.Ciasto rozwałkowuje się dość dobrze, należy je jednak trochę podsypać
mąką - nie będzie się wtedy kruszyć ani lepić do blatu. Jeśli zostanie Wam masy bezowej, można uformować po prostu kilka bezików - ja jednak nakładałam na
ciastka na tyle dużo, że nie zostało prawie nic.Przepis polecam - nie jest zbyt pracochłonny, a efekt zadziwia smakiem. A i wyglądają całkiem przyjemnie.Kruche
ciasteczka z
bezą
Składniki:(na 20 dużych sztuk)100 g zimnego
masła180 g
mąki pszennej2 łyżeczki
cukru waniliowego1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
żółtkobeza:1
białko100 g
cukruMąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, wymieszać z
cukrem waniliowym i wszystko posiekać z
masłem. Wbić
żółtko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.Gotowe ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm, wycinać formą
ciasteczka.
Białko ubić na sztwyno, partiami wsypywać
cukier.
Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch wykładać łyżeczką warstwę
bezy.Piec w 170 st. C. przez 25-30 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Urlop zaraz się kończy... Niewiarygodne, jak ten czas szybko zleciał! Pogoda
póki co dopisuje, spokojnie robimy zakupy (moje ukochane tanie księgarnie pozamykano, nie wiem dlaczego, ale jestem tym faktem co najmniej zdegustowana...) i spacerujemy po
mieście. Bardzo, bardzo jest przyjemnie! Ale wiadomo - wszystko, co dobre, szybko się kończy ... Przed nami bardzo ekscytujący czas, pełen pracy, wyzwań, zmian. I wiecie co? Nie
mogę się już doczekać!