ßßß
ciasto:250 gramów miękkiego masła3 szklanki mąki pszennej5 żółtek2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1,5 łyżki cukru waniliowego5 łyżek cukruokoło 800 gramów agrestu2 kopiaste łyżki bułki tartejbeza:5 białek3/4 szklanki cukru1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanejdodatkowo:2 łyżki ( z małą górką) ciemnego kakao2 łyżki kaszy manny do posypania agrestuZ mąki, cukrów, tłuszczu, proszku do pieczenia, żółtek zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3.Do mniejszej części ciasta dodajemy kakao, zagniatamy ponownie.Obydwa kawałki zawijamy w folię aluminiową i wsadzamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie większą część wyjmujemy i wałkujemy na pergaminie do pieczenia tak, by wyłożyć spód blaszki o wymiarach 25/30 cm. Nakłuwamy widelcem w paru miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10 minut, następnie wyjmujemy i schładzamy do temperatury pokojowej.Agrest pozbawiamy szypułek.Podpieczone ciasto posypujemy bułką tartą, następnie wykładamy agrest (nie przekrawamy, wykładamy owoce w całości). Owoce posypujemy kaszą manną, tak, by przedostała się w przestrzenie między nimi.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, miksujemy przez chwilkę, a potem mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy.Na agrest wykładamy bezę i wyrównujemy powierzchnię.Z lodówki wyjmujemy mocno schłodzone kakaowe ciasto, które ścieramy na grubych oczkach, posypujemy wierzch ciasta.Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut.
