Wykonanie
Pyszne połączenie kwaskowatego
agrestu ze słodziutką
bezą i
kakaowym ciastem :)

ciasto:250 gramów miękkiego
masła3 szklanki
mąki pszennej5
żółtek2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 łyżki
cukru waniliowego5 łyżek
cukruokoło 800 gramów
agrestu2 kopiaste łyżki
bułki tartejbeza:5
białek3/4 szklanki
cukru1 kopiasta łyżka
mąki ziemniaczanejdodatkowo:2 łyżki ( z małą górką) ciemnego
kakao2 łyżki
kaszy manny do posypania
agrestuZ
mąki,
cukrów, tłuszczu,
proszku do pieczenia,
żółtek zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3.Do mniejszej części ciasta dodajemy
kakao, zagniatamy ponownie.Obydwa kawałki zawijamy w folię aluminiową i wsadzamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie większą część wyjmujemy i wałkujemy na pergaminie do pieczenia tak, by wyłożyć spód blaszki o wymiarach 25/30 cm. Nakłuwamy widelcem w paru miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10 minut, następnie wyjmujemy i schładzamy do temperatury pokojowej.
Agrest pozbawiamy szypułek.Podpieczone ciasto posypujemy
bułką tartą, następnie wykładamy
agrest (nie przekrawamy, wykładamy
owoce w całości).
Owoce posypujemy
kaszą manną, tak, by przedostała się w przestrzenie
między nimi.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy
cukier, miksujemy przez chwilkę, a
potem mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy.Na
agrest wykładamy
bezę i wyrównujemy powierzchnię.Z lodówki wyjmujemy mocno schłodzone
kakaowe ciasto, które ścieramy na grubych oczkach, posypujemy wierzch ciasta.Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut.

