Wykonanie
Druga odsłona mojej ostatnio ulubionej zabawy blogowej: trzy po trzy . Dostajemy trzy składniki, i mamy z nimi skomponować dowolne danie. Tym razem padło na
szparagi,
jajka i
ser. Kiedy tylko o nich przeczytałam, od razu miałam przed oczami śliczne tartaletki. Niewiele się zastanawiając, kupiłam wszystkie potrzebne składniki i przystąpiłam do działania.Danie jest wyjątkowo proste, ale dla mnie było małym wyzwaniem: pierwszy bowiem raz używałam w kuchni
koziego sera. Jakimś cudem udało mi się kupić opakowanie, i kiedy otworzyłam je w domu, przeżyłam lekki szok -
kozi ser jest naprawdę słony! Troszkę się bałam, że zdominuje delikatne
szparagi, ale okazało się, że zamiast tego nadał tartaletkom pazura i sprawił, że stały się dużo bardziej wyraziste. Całość smakowała nam ogromnie - idealne na przystawkę przed uroczystym obiadem, wieczorną przekąskę na ciepło lub lekki lunch, podane z
sałatą.
Szparagi nie
giną, ale idealnie współgrają z
serem, delikatną masą jajeczno-
śmietanową (trzeba uważać, żeby jej nie przesolić) i chrupiącym, kruchym
ciastem.
Bazylia nadaje daniu świeżości, a spora ilość
pieprzu charakteru. Pełen sukces.Kruche ciasto oczywiście od niezawodnego Michela Roux, z jego Ciast pikantnych i słodkich, inspirację co do nadzienia znalazłam na Amu amu, ale pozmieniałam bardzo dużo, dostosowując składniki do mojego smaku i zawartości lodówki.Razem ze mną dania ze
szparagami,
jajkami i
serem przygotowali również
Maggie, Panna Malwinna, Wiera, Dobromiła, Siaśka, Mirabelka, Martynoosia, Małgosia, Siankoo, Wojciech i Bartoldzik . Koniecznie do nich zajrzyjcie - ja już się nie
mogę doczekać, żeby sprawdzić, jakie cuda przygotowali!Tartaletki ze
szparagami i
kozim serem
Składniki:(na 6 tartaletek)kruche ciasto:250 g
mąki pszennej125 g zimnego
masła1/2 łyżeczki
soli1
jajkonadzienie:250 g
zielonych szparagów1
cebula20 g
masła60 g
koziego sera2
jajka100 ml
śmietany kremówkisólpieprzlistki z dwóch gałązek świeżej
bazyliiMąkę przesiać do miski, wymieszać z
solą. Dodać
masło, posiekać nożem, a następnie szybko, ale dokładnie rozetrzeć z
mąką palcami. Wbić
jajko, zagnieść gładkie ciasto.Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, wyciąć koła większe niż średnica foremek i wyłożyć je
ciastem. Odciąć nadmiar.Schłodzić 15-20 minut, a następnie gęsto nakłuć widelcem.Podpiec ciasto w 180 st. C. przez 14 minut.
Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki. W garnku zagotować
wodę, posolić i gotować
szparagi przez 4 minuty. Następnie przepłukać zimną
wodą.
Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na
maśle.
Jajka roztrzepać, wymieszać ze
śmietaną,
solą i
pieprzem oraz posiekanymi listkami
bazylii.Na dno tartaletek wyłożyć po łyżeczce
cebuli, na to
szparagi, przekrojone na pół. Na wierzch pokruszyć
ser. Zalać masą jajeczną.Piec w 180 st. C. przez 20 minut, aż masa się zetnie.Podawać na ciepło lub zimno.Smacznego!

Przygotowaliście już ciasta na World Baking Day ?