Wykonanie
Rolady. Hmm... Dlaczego ja ich właściwie nie piekę...? Na blogu jest jedna, zrobiłam może ze dwie więcej w czasie, kiedy nie miałam nastroju na zdjęcia i pisanie. Jakoś nie jest nam po drodze...Oglądam ostatnio Kagekampen . Duński program o pieczeniu. Od poniedziałku do czwartku uczestnicy stają przed zadaniami postawionymi przez zawodowych cukierników. Tort,
ciasteczka,
beza, rolada... I kiedy tak C. popatrzył na śliczne rolady, które
panie przygotowały stwierdził, że też mam mu jakąś zrobić. No dobra, niech już będzie...Na blogu A dupa rośnie znalazłam roladę dekorowaną
ciastem cygaretkowym. Właściwie to od chwili, kiedy zostawiłam postawiona przed zadaniem, myślałam o tej roladzie - prezentuje się bowiem zabójczo. Cóż, efekt nie jest tak łatwo osiągnąć... Wszystko było dobrze do momentu ponownego zwijania.
Biszkopt zrobił mi brzydkiego psikusa, i popękał w miejscach łączenia. Byłam trochę podłamana, ale C. słusznie stwierdził, że nie od razu
Kraków zbudowano (on tego tak nie ujął, ale dokładnie o to mu chodziło), i po prostu muszę poćwiczyć. Mi się wydaje, że ciasto
biszkoptowe było za kruche - za dużo
mąki ziemniaczanej. Następnym razem spróbuję to zrobić troszkę inaczej...Niemniej, rolada wyszła fantastyczna
smakowo. Domowej roboty
dżem (trzeba go jakoś wykorzystać, prawda?), niesamowity krem z
mascarpone - jeny, jakie to dobre! No i nieszczęsny
biszkopt, który choć nie wygląda, to smakuje naprawdę dobrze.Rolada z
dżemem i
mascarpone, dekorowana
ciastem cygaretkowym

Składniki:(na blachę 40x35 cm)
biszkopt:4
jajka85 g
cukru50 g
mąki pszennej50 g
mąki ziemniaczanejkrem:250 g
mascarpone120 ml
śmietany kremówki (38%)1 łyżka
miodu2 łyżki limoncelloziarenka z 1/2
laski waniliidodatkowo:320 g
dżemu nektarynkowego z lawendąciasto cygaretkowe:35 g miękkiego
masła35 g
cukru pudru1
białko35 g
mąki pszennejczerwony barwnik spożywczy w żelu
Masło z
cukrem ubić na puszystą, jasną masę. Dodać
białko i przesianą
mąkę, zmiksować. Dodać barwnik, połączyć.Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z małą, okrągłą końcówką, wycisnąć dowolne wzory na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Białka na
biszkopt ubić na sztywną pianę. Partiami wsypywać
cukier, cały czas miksując, następnie po jednym dodawać
żółtka. Na koniec dodać przesiane
mąki, delikatnie wymieszać.Masę przełożyć na blachę z wzorkami, równomiernie rozprowadzić.Piec przez 10-15 minut w 180 st. C.Gorącą roladę przełożyć na czystą ścierkę oprószoną
cukrem pudrem (wzorkami do dołu), luźno zwinąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia.Kremówkę zmiksować z
mascarpone, aż całość nabierze konsystencji gęstego kremu. Dodać
miód,
likier i
wanilię, połączyć.
Biszkopt delikatnie rozwinąć, posmarować
dżemem, a następnie kremem. Ciasno zwinąć, wstawić do lodówki na 1-2 godziny.Smacznego!Do ozdobienia rolady wykorzystałam tylko połowę ciasta cygaretkowego. Niedługo opowiem, co można zrobić z resztą...