Wykonanie
Sernik ten gościł u mnie w pamiętne, bo białe Święta Wielkanocne. W Święta które miały upłynąć bez obiektywu w talerzach. I prawie udało mi się. Prawie. Dla tego sernika musiałam jednak zrobić wyjątek, nie mogłam się powstrzymać.Sernik ten należy do moich ulubionych. Zresztą serniki mają jak dla mnie to do siebie że najczęściej po wypróbowaniu nowego przepisu stają się tymi ulubionymi. A tak na prawdę to jest z nimi zupełnie jak z
chlebem na zakwasie. Nie da się wybrać tego jednego ulubionego, bo każdy jest wyjątkowy.

Sernik ten dawniej znalazłam na blogu Gosi i gościł już u mnie w postaci sernika z
jagodową galaretką.Tym razem zrobiłam go z masą
krówkową na wierzchu, która co prawda dodaje mu
słodyczy, ale spód z
ciastek owsianych i
solone orzeszki zatopione w
masie krówkowej
słodycz tą bardzo fajnie przełamują.W smaku i konsystencji jest delikatny i wcale nie za ciężki, dzięki zmieszaniu
twarogu z
mascarpone i
śmietanką kremówką. Polecam Wam bardzo.

Spód
ciasteczkowy:ok. 270 g
ciasteczek owsianychok. 80 g stopionego
masłaMasa serowa:1 szklanka
śmietanki kremówki1
laska wanilii3/4 szklanki
cukru pudru6
jajek250 g
mascarpone500 g
twarogu półtłustego - zmieliłam go dwukrotniesok z 1
cytryny2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanejWierzch:ok. 300 g masy krówkowejok. 100 g
orzeszków ziemnych solonych
Ciastka i
masło miksujemy tak by otrzymać masę o konsystencji mokrego piasku. Zrobiłam to wstępnie rozbijając
ciastka umieszczone w foliowej torebce tłuczkiem - takim zwykłym do
mięsa, a
potem przełożyłam do miski i dodatkowo potraktowałam blenderem, a następnie wmieszałam w nie stopione
masło.Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na dnie układamy masę
ciasteczkową i wyrównujemy.Przygotowujemy masę
serową:
laskę wanilii rozcinamy wzdłuż na pół i podgrzewamy ze
śmietaną przez ok. 10 min, mieszając nie dopuszczamy do zagotowania.
Śmietankę studzimy, a
wanilię wyjmujemy z niej.
Żółtka oddzielamy od
białek.
Żółtka ucieramy z
cukrem na gęstą białą masę. Dodajemy do nich stopniowo zmielony wcześniej
ser biały,
mascarpone, sok i
mąki. Wlewamy także
śmietankę i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia się składników.
Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy delikatnie
łopatką z masą
serową.Piekarnik nagrzewamy do 175 st. C.Masę
serową wylewamy na przygotowany wcześniej spód
ciasteczkowy.Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 60 min. Jeśli zbyt mocno się rumieni można przykryć od góry folią aluminiową.Po upieczeniu sernik studzimy w uchylonym lekko piekarniku.Gdy sernik ostygnie, wyjmujemy go z piekarnika. Wierzch smarujemy najpierw cieniutką warstwą masy krówkowej, posypujemy
orzeszkami ziemnymi i znów smarujemy masą
krówkową tak aby orzeszki zostały lekko przykryte.Tak przygotowany sernik odstawiamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. Podczas chłodzenia uzyskuje on fajniejszą konsystencję i jest po prostu lepszy.Smacznego ;)