Wykonanie
Nie dziwię się przepisom na ciasta z warzyw. Sama mam już na blogu całkiem sporo takich: z
marchewką, z
dynią, z
ziemniakami czy nawet
burakami. Pomysłów na
cukinię widziałam sporo, szczególnie na ciasta
czekoladowe z jej dodatkiem. Kiedy więc padło hasło: danie z
cukinią, od razu miałam przed oczami cudowne, wilgotne (żeby nie rzecz: browniowate), obłędnie
czekoladowe ciasto. Moje
plany jednak zrewidowało życie i wysyp
jeżyn, których naprawdę szkoda mi nie zbierać i nie zużywać (jeśli macie jakieś ciekawe pomysły na ich zużycie bądź zasłoiczkowanie, jestem otwarta na wszelkie sugestie). Mogłabym oczywiście zrobić ciasto i z
cukinią, i z
jeżynami, ale... Aktualnie ciasto jest. I nie
mogę upiec kolejnego, bo kto je zje...?Skończył się jednak
chleb, i to dało mi do myślenia. W którejś z książek kulinarnych widziałam kiedyś ciekawy przepis na
chleb z
cukinią, jednak oczywiście, jak na złość, nie mogłam go znaleźć.
Potem przypomniałam sobie o przepisie, który podyktowała mi nauczycielka, ale oczywiście gdzie jest ta kartka, nie wie nikt (a już na pewno nie ja). Pozostało mi więc przeszukanie internetu. W oko wpadł mi przepis z bloga Domowe wypieki :
cukinia, a jako dodatek intrygujący -
orzechy. Nie mogłam się oprzeć, i od razu zabrałam się za pieczenie.
Chleb wyszedł obłędny! Pachnie zniewalająco (
orzechy) i jest niesamowicie wilgotny (
cukinia). Zmniejsyzłam ilość drożży z oryginalngo przepisu, dodałam też trochę
mąki graham, bo akurat popatrzyła na mnie z wyrzutem z jednej z półek.
Chleb ma trochę śmieszny kolor, ale przypuszczam, że to za sprawą połączenia
orzechów i
cukinii. Smakuje wyśmienicie, długo zachowuje świeżość, no i w ogólne nie można mu się oprzeć. Spróbujcie koniecznie!Razem ze mną
cukinię do swoich kuchni zaprosili Lejdi, Mirabelka, Martynosia, Panna Maliwnna, Shinju i Bartoldzik .

Składniki:(na keksówkę 30x11 cm)400 g
mąki pszennej100 g
mąki graham25 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru250 ml letniej
wody1
jajko2 łyżeczki
soli250 g
cukinii75 g
orzechów włoskichdodatkowo:2 łyżki
wody25 g
orzechów włoskichMąki przesiać, wymieszać z
solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć
drożdże. Wsypać
cukier, wlać 50 ml
wody, odstawić na 15 minut.W tym czasie zetrzeć
cukinię na tarce o dużych oczkach, dobrze odcisnąć.
Orzechy niezbyt drobno posiekać.Do wyrośniętego zaczynu wlać resztę
wody i wbić
jajko, połączyć. Dodać odciśniętą
cukinię, zagnieść ciasto (będzie dość rzadkie). Wsypać
orzechy, zagniatać, aż zostaną rónomiernie rozprowadzone w cieście. Odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko zagnieść, przełożyć do keksówki wysmarowanej
masłem.Odstawić na 30-45 minut do napuszenia.Wierzch
chleba posmarować
wodą, posypać posiekanymi
orzechami, delikatnie wciskając je w ciasto.Piec w 200 st. C. przez 50-60 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Ponieważ
chleb jest dzisiaj, uznaję go za propozycję na weekendowy wypiek. Zamiast tego w weekend będzie sernik. Nie zgadlibyście - z
jeżynami !