Wykonanie
Chleb z
orzechami już pojawił kiedyś na blogu tutaj (klik) Dawno go nie robiłam i zatęskniłam za jego smakiem. Dzisiaj proponuję Wam bardzo podobny wypiek z tą jednak różnicą, że z dodatkiem ...
cukinii. Ciasto
cukiniowe (klik) już robiłam i było baaardzo w moim guście, więc postanowiłam pójść o krok dalej i zrobić właśnie
cukiniowy chleb. Z jej dodatkiem
chleb wychodzi mięciuteńki i wilgotny. Przepis wypatrzyłam w książce "
Pieczywo". Jeśli jeszcze nie próbowaliście - polecam Wam baaardzo :)Składniki:500g
mąki typ 850 (lub 450g typ 650+50g
otrąb pszennych)42g
drożdży1 łyżeczka
cukru250ml letniej
wody2 łyżeczki
soli1
jajko250g
cukinii (starta na grubej tarce i odciśnięta)75g posiekanych
orzechów włoskichponadto:3 łyżki
mleka do posmarowania25g posiekanych
orzechów włoskich do posypania
Mąkę przesiać, wkruszyć
drożdże, zasypać
cukrem i zalać 50 ml letniej
wody. Wierzch przysypać
mąką z
boków i odczekać 10 minut. Po tym czasie dodać
sól,
jajko i 200ml
wody. Dobrze wyrobić. Na koniec dodać
cukinię i
orzechy wyrabiając jeszcze chwilę. Ciasto odłożyć w naoliwionej misce na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyłożyć na wyspaną
mąką stolnicę, wyrobić krótko i przełożyć do natłuszczonej i wysypanej
otrębami podłużnej blaszki (12x30). Wierzch wyrównać i odstawić znów na 40 minut. Po tym czasie posmarować wierzch
mlekiem i posypać
orzechami włoskimi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 60 minut do suchego patyczka w temp. 200 stopni. Upieczony
chleb postukany od
spodu wydaje głuchy dźwięk. Studzić na kratce. Smacznego :)

