ßßß
Ciasto wzięłam ze stronki jednej z ulubionych:http://www.mojeciasto.pl/przepisy/kolacz-z-kruszonka-7793.html#.UqzgKSdZj0I
Składniki:2 szklanki mąki (340g)1/3 szklanki cukru (70g)1/2 szklanki mleka2 jajka20g drożdży1/5 kostki do pieczenia (50g)cukier wanilinowyszczypta soliKruszonka:1/10 kostki do pieczenia (25g)1 łyżka cukru1/3 szklanki mąki (55g)2 łyżki posiekanych orzechów włoskich* Przygotuj rozczyn. W miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka by rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.* Do miski wsyp resztę mąki, cukier, cukier wanilinowy, jajko, żółtko i sól. Wlej rozczyn i resztę mleka. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczoną i przestudzoną kostkę do pieczenia Kasia. Ciasto przykryj i odstaw by lekko podrosło. Pozostałe białko odłóż do posmarowania ciasta.* Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj aż zacznie odchodzić od rąk.* Tortownicę o średnicy 22 cm wysmaruj Kasią i oprósz mąką. Ciasto przełóż do formy, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.* Przygotuj kruszonkę. Kostkę do pieczenia Kasia, cukier i mąkę wymieszaj w misce mikserem, a następnie wyrób palcami tak by powstała kruszonka.* Wyrośnięte ciasto posmaruj białkiem. Posyp orzechami wymieszanymi z kruszonką. Piecz w 160’C około 40 minut.
Życzę smacznego