ßßß Cookit - przepis na Kołacz z orzechową kruszonką.

Kołacz z orzechową kruszonką.

nazwa

Wykonanie

Dziś zaprezentuję wam kołacz z kruszonką. Słowo kołacz to inaczej pieczywo. Często mylone z kołoczem śląskim. Popularnego placka.
Mój kołacz był pyszny i domownicy nie mogli się doczekać go więc go kroili na gorąco.
Ciasto wzięłam ze stronki jednej z ulubionych:
http://www.mojeciasto.pl/przepisy/kolacz-z-kruszonka-7793.html#.UqzgKSdZj0I
Składniki:
2 szklanki mąki (340g)
1/3 szklanki cukru (70g)
1/2 szklanki mleka
2 jajka
20g drożdży
1/5 kostki do pieczenia (50g)
cukier wanilinowy
szczypta soli
Kruszonka:
1/10 kostki do pieczenia (25g)
1 łyżka cukru
1/3 szklanki mąki (55g)
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
* Przygotuj rozczyn. W miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka by rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
* Do miski wsyp resztę mąki, cukier, cukier wanilinowy, jajko, żółtko i sól. Wlej rozczyn i resztę mleka. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczoną i przestudzoną kostkę do pieczenia Kasia. Ciasto przykryj i odstaw by lekko podrosło. Pozostałe białko odłóż do posmarowania ciasta.
* Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj aż zacznie odchodzić od rąk.
* Tortownicę o średnicy 22 cm wysmaruj Kasią i oprósz mąką. Ciasto przełóż do formy, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
* Przygotuj kruszonkę. Kostkę do pieczenia Kasia, cukier i mąkę wymieszaj w misce mikserem, a następnie wyrób palcami tak by powstała kruszonka.
* Wyrośnięte ciasto posmaruj białkiem. Posyp orzechami wymieszanymi z kruszonką. Piecz w 160’C około 40 minut.
Życzę smacznego
Źródło:http://taste-life-photograph.blogspot.com/2013/12/koacz-z-orzechowa-kruszonka.html