Wykonanie
Dziś zaprezentuję wam kołacz z kruszonką. Słowo kołacz to inaczej
pieczywo. Często
mylone z kołoczem śląskim. Popularnego placka.Mój kołacz był pyszny i domownicy nie mogli się doczekać go więc go kroili na gorąco.

Ciasto wzięłam ze stronki jednej z ulubionych:http://www.mojeciasto.pl/przepisy/kolacz-z-kruszonka-7793.html#.UqzgKSdZj0I

Składniki:2 szklanki
mąki (340g)1/3 szklanki
cukru (70g)1/2 szklanki
mleka2
jajka20g
drożdży1/5 kostki do pieczenia (50g)
cukier wanilinowyszczypta
soliKruszonka:1/10 kostki do pieczenia (25g)1 łyżka
cukru1/3 szklanki
mąki (55g)2 łyżki posiekanych
orzechów włoskich* Przygotuj rozczyn. W miseczce pokrusz
drożdże, dodaj po łyżce
cukru i
mąki i tyle letniego
mleka by rozczyn miał gęstość
śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.* Do miski wsyp resztę
mąki,
cukier,
cukier wanilinowy,
jajko,
żółtko i
sól. Wlej rozczyn i resztę
mleka. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczoną i przestudzoną kostkę do pieczenia
Kasia. Ciasto przykryj i odstaw by lekko podrosło. Pozostałe
białko odłóż do posmarowania ciasta.* Ciasto przełóż na oprószony
mąką stół i zagniataj aż zacznie odchodzić od rąk.* Tortownicę o średnicy 22 cm wysmaruj
Kasią i oprósz
mąką. Ciasto przełóż do formy, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.* Przygotuj kruszonkę. Kostkę do pieczenia
Kasia,
cukier i
mąkę wymieszaj w misce mikserem, a następnie wyrób palcami tak by powstała kruszonka.* Wyrośnięte ciasto posmaruj
białkiem. Posyp
orzechami wymieszanymi z kruszonką. Piecz w 160’C około 40 minut.

Życzę smacznego